12/30/2010

Mental or Mentality???

Status Update : tengah packing tuh balik kew kolej terchenta.haha. *sangat terchenta!!

HYE + HOI + HURM...
geram tak sudah - sudah aku pasal mentality masyarakat zaman sekarank nih. bukan apew. macam tak adew kesedaran sivik. padahal kat skola dulu adew jew ambik subjek sivik. but still tak memaham langsung. tuh lah dia akibat ponteng skola or FLY skola sangat.
_________________________________________________________________________
Bab kali nih aku nak menegaskan pasal mentaliti masyarakat yang suka :

1) Buang sampah merata.
buang sampah tuh bukan susah pon wei. bukak tudung tong sampah then masukkan sampah korank tuh kedalamnya. bukan aku suruh korank pergi beli tong sampah pon. masukkan jew. insiden yang paling aku tension time aku dekat apartment aku. aku tengah stay - stay kat bawah. tetibe adew plastik biskut berisi biskut jatuh dekat depan aku. masib baeklah tak mengena aku. kalau kene aku, nescaya seranah atau makian kene kemuke korank yang membalingnyer. arghh!!demyuh betol. mak bapak korank tak ajar kew buang sampah kat dalam tong sampah. chait~

2) Tak berterima kasih dengan setiap yang diterima.
bukan susah pon korank nk cakap "terima kasih" kn? bukak lah mulot korank tuh tuh say simple word tuh. adew mutiara kew kat mulot korank huh? *sapew yang makan mcd dia yang terasa bigmac nyer.haha. masalah nih aku dh taip dengan penat oleh kawan - kawan kat entri yang lepas. huhu. so kepada sesiapa nak bace sangat pasal entri tuh pergilah korank mencari nyer. huhu.

3) Tak berikan tempat duduk kepada yang lebih memerlukan.
please, please and please be perikamanusiaan sikit dekat sesiapa yang memerlukan tempat duduk walau kat mane jew korank berada. nih dalam train lrt aku tenguk adew sesetangah jew yang memberikan tempat duduk mereka kepada orang - orang tua or akak yang adew anak - anak kecik. korank tak kecian kew tenguk dowang berdiri sarat dengan anak - anak or barang - barang dowg? kalau aku rasa macam nak nangis jew aku tenguk. nih kan korank. tak adew perasaan kew wei?? so please ar bagi tempat duduk kat orang yang memerlukan. kalau korank rasa malu kew nk bagitaw dekat akak -akak yang sarat dengan barang tuh, korank just bangun and buat body contact dengan dia ar. mesti dorang paham and senyum. and senyum tuh bukan sebab korank hensem or cantik, tapi sebagai terima kasih kay. jangan salah anggap pulak. huhu.

4) Tak bercakap dengan nada yang perlahan and sopan - santun.
kes nih aku kene time adew dapat panggilan telefon daripada !@£$% aku. adew kew patot dia tengking aku. aku tahu lah aku salah. but the way dia mara - mara tidak menyelesaikan apa - apa wei. lagi memarakkan lagi api kedua - dua arah adew lah. sepatotnyer cuba cakap elok -elok kan. kite nih rakyat melaysia yang bersopan - santun, so pandai - pandai lah cakap slow -slow. orang yang jawap pon mesti senang untuk mendengarnyer. bukan susah pon kan. tuh nasib baek dia cakap dengan aku. kalau dia cakap dengan samseng mane - mane kew. nescaya makian bertepek ke dahi dia kan. haha. baru lah kene buku dengan ruas. huhu.

* kepada sesiapa yang menjaga kaunter pertanyaan or kaunter khidmat pelanggan. please, cakap lah elok - elok sikit kepada pelanggan anda. even dia yang salah macam mana pon. please turunkan nada suara anda. jangan menengking or cakap kasar dengan pelanggan anda. anda harus say yes yes yes yes. even dia yang salah. tuh kn salah satu prosidur jugak kan?? bak kate dalam bisnes, "customer always right".

5) Tak perihatin terhadap orang lain.
kalau korank berada di kedai mamak or cafe yang adew wireless tuh. korank tenguk membe nih dah kelam kabut dah sebab bateri dia dah nak abis. so apew yang korank harus buat? tak kan lah nak bia jew korank punyer plug cable tuh terpasang sampai esok kan?. korank bagi lah membe tuh gune sekejap. alah bukan lame pon nak cas bateri lappy tuh. korank pon dah sepanjang hari kat sane kan. so be perihatin lah yew. jangan "sell-fish" sangat. kite nih 1MALAYSIA kay. huhu.
_________________________________________________________________________

aku rasa tuh jela setakat nih. nak comment banyak - banyak pasal mentality nih memang tak abis kowt entri nih. sebab banyak lagi mentaliti masyarakat yang sengal ayam sangat nih. but aku rasa this 5 things memang penting kowt dalam pergaulan masyarakat 1MALAYSIA nih. korank yang terkena sila - sila sedar sikit. this the way kite nak improve kite punyer diri. kalau kite tak ubah diri kite, sapew pulak nak ubahkan diri kite kan. 
"ALLAH tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu, kecuali mereka yang berusaha untuk mengubah nasib mereka"~

fikir -fikirkan dan selamat beramal.acece~

12/29/2010

Susah Sangat Kew Nak Cakap "TERIMA KASIH"??

Status Update : eah - eah tadi dh update kn??berkobar - kobar nak update post cepat!!

tengah - tengah blog walking tadi aku tiba - tiba rasa tertarik dengan entri blog kawan aku nih syafiqah insyirah so aku adew copy and paste entri dye untuk tatapan korank sebab korank will never boleyh access pon sebab dye dh privatekan blog dye. so nih lah entri dye...

_________________________________________________________________________

Terima Kasih Thank you

Sesetengah orang tak pandai cakap terima kasih kat orang yang dah berjasa padanya. Berjasa tu tak kira la dalam bentuk apa pun. Terima kasih bila dapat balance duit ke masa beli apam balik kat pasar malam, terima kasih bila ibu buatkan bekal nasi goreng before pergi class ke, terima kasih sebab orang tunjukkan tempat makan yang best, or terima kasih sebab orang tolong kutipkan buku korang yang terjatuh berterabur kat lantai. Macam macam terima kasih lagi lah.
When someone give their helps, a single thanks will definitely cheer them up kan.

Tapi sekarang ni aku dah jarang dengar orang cakap terima kasih. Kesian rakyat Malaysia ni. Bila orang bagi duduk dalam LRT sebab kau mengandung pun berat mulut nak cakap"Terima kasih, dik". Ish ish ishh. Bukan apa, tak ada salahnya cakap terima kasih kan. Sejuk sikit hati orang yang tolong tu bila di appreciate. I'm sure senyum ikhlas orang tu bila dengar terima kasih. Tapi sesetengah manusia tu mesti ado hati koring gini; " Tak ikhlas lah kalau kena cakap terima kasih, kalau tolong pun kena bagi balasan balik".
Ehh eh ehhh, kesiannya orang yang fikir macam tu. Tak ada budi bahasa, adik kecik aku tu pun pandai cakap thank you kalau dia dapat susu, ibu aku senyum cakap sama-sama. Ada berkali kali tu waiter datang ambil order and hantar air masa makan kedai, bila cakap terima kasih dia mesti angguk dan senyum. So kita dah secara rasminya membuat dia tersenyum. Kan best macam tu. Jangan la takut respond yg kita dapat kalau cakap thanks, sebab mesti respond tu tak menghampakan kita :)

Kau cakap terima kasih bukan rugi apa pun ye tak? Tak keluar peluh pun cakap terima kasih. Aku slumber je boleh cakap thanks terima kasih kat orang bila ditolong. Tak gugur pun gigi aku, tak bersimpul pun lidah aku. Kenapa lah berat sangat mulut nak cakap terima kasih. Bukan mati pun kalau cakap. Siap boleh eratkan silaturrahim lagi tu ! ( ha aku membebel )

Syiqoq's Thanks speech  ;
Dikesempatan ni I nak ucapkan terima kasih pada family tercinta, Ibu Ayah adik-adik,
I love you!
Terima kasih la kat youalls yang lain yang tolong I ke, yang tak tolong I ke, untuk semua yang youalls buat untuk I, made me became what I am today. Semua la terima kasih tau :) Appreciate !


THANK YOU

_________________________________________________________________________

moral disebalik entri kawan aku nih adalah...
please say thank you kalau orang tolong kite. walaupun korank rasa pertolongan tuh macam kecik jew or macam x nampak pon yang dye tolong korank atleast korank say terima kasih. mesti orang yang tolong tuh rasa lega dan berkobar - kobar nak tolong korank lagi pada masa akan datang kan???. susah sangat kew nak cakap THANK YOU or TERIMA KASIH. banyak sangat kew air liur korank yang abis huh? * kadang - kadang aku rasa macam nak pukul jew sapew yang x reti - reti cakap terima kasih nih. orang dah tolong penat - penat. xreti nak menghargai orang lain. tunggu lah time korank kene balik. ingat wei, hidup ini bagaikan roda. so korank paham - paham jela bila roda tuh berputar. then you will know camne rasanya. haha.and lagi satu, kalau adew orang cakap senyum tuh sedekah, then say thanks tuh apew korank rasa? fikir- fikirkan dan selamat beramal...

12/28/2010

Nasihat Buatmu~

Status Update : baru bersemangat nak berblogging~

kata- kata dibawah nih ditujukan khas kepada adik aku, Muhammad Fikhri Bin Kasim yang sekarang ini menyambung pembelajaran ke Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM). so amati dan selami setiap rangkap okay?. huhu.
_________________________________________________________________________

tangan yang membeli lagikan hiba...
tangan yang menerima apakah deria??
ketika poket kering tak terkata...
niat penuhi impian kecilmu katanya...
ke merana gading impian besarmu..

kerja pagi hingga petang...
mencari kepuasan anak - anak...
namun apa balasan ???tiada!!!!
hamburan kata - kata keras...
hamburan kata - kata dusta...
hamburan kata - kata makian...

itukah katamu kepada beliaumu??
itukah balasanmu kepada beliaumu??
itukah harapan yang beliaumu impikan??
dari tapak kecil kamu berjalan..
sehingga selangkah ko tinggalkan..
ko tinggalkan beliaumu kerja sendirian??...
dan hamburan bertempiaran??

ko sudah besar...
ko sudah matang...
ko sudah pandai berkata - kata...
ko beringatlah sebelum mereka...
sebelum mereka pergi..
pergi meninggalkan mu~
_________________________________________________________________________


12/10/2010

Darjah 1

Status Update : baru bangun sebab semalam tenguk cerite LONGKONG 1 + LONGKONG 2..

Malas nak menaip, menaip dan menaip. memang penat sebab tidor lama sangat kowt. semalam stay kat rumah hanif rodzi*member sejak skola rendah. by the way, entri kali nih aku nak bercerite pasal kehidupan time -time skola rendah dulu since adew kawan aku tag aku kat gambar time darjah 1. so kat bawah nanti aku upload kan gambar time darjah satu tuh yew. hehe. 




nah cuba lah teka aku yang mana satu? jap korank cuba scroll kat bawah. tenguk balik yang mane satu aku. hehe. aku dulu paling chumel. hehe. yang dekat bawah aku tuh adalah liyana azizi. dye lah ketua kelas kalau tak silap. cikgu tuh pulak cikgu matematik aku and merangkap cikgu kelas aku. garang seyh dye. tapi disebalik muke garang tuh, dye baik same mama aku. mane tak baik nyer, mama aku setaip hari datang untuk bagi aku makanan time rehat. mama aku pon baik dengan mak liyana azizi tuh sebab mak dye pon hantar makanan time rehat. tapi dari kecik aku memang manjew dengan mama aku. mama aku waktu aku darjah satu tak pernah tinggal kan aku rehat sorang - sorang. haha.




tengah - tengah aku upload nih tetibe mama aku menyelit teguk gambar nih. mama aku meninggat kan aku pasal cikgu nih. cikgu nih pernah sekali tuh tanye satu soalan cepu emas..

"iwan, tuh betol kew mama kamo? nampak mude and saye ingat kan tuh mama tiri kamu."

pergh. aku balik jew and terus bagitaw mama kau pasal mende tuh. alah time kecik - kecik mane lah taw betol kew salah kan?. aku siap tanye mama aku dengan nangis - nangis sebab betol kew aku nih anak tiri kepada mama aku. perghh. mama aku terus gelak and cakap yang aku nih betol - betol lah aku nih anak dye. hehe. *lawak seyh bile teringat balik. hehe.

terdapat insiden lain pulak yang aku ingat waktu darjah satu nih. insiden dimana aku telah menyepitkan tangan nabila zaabar kowt. yang paling bawah and yang paling kiri dari gambar. hehe. ko taw aku memang nakal time kecik. tangan nabila tuh tersepit and berdarah kowt. pastuh dye bgtaw same abang dye. esok nyer abang dye datang kelas and mara - mara kat aku. tapi silap lah dye kn. mama aku adew dari awal kelas sampai abis kelas. haha. mama aku mara balik kowt dye sebab dye mara kat aku. haha.

tu jela cerite yang aku ingat sebab aku dah lupe ar. lame dah kowt. umor aku skrank dh 21tahun. korank kire lah dah berapa tahun semuanyer. hehe. lame dah kowt. huhu.

12/06/2010

Tamatnya MAHA ;(

Status Update : currently at home untuk menerangkan kulit yang telah hitam. hehe.

huuuh*sigh~ atlast tamat jugak MAHA and tamat lah jugak kerja aku sebagai penjaga parking. haha. actually bukan sebagai bangla tolong susun kereta tuh tapi lebih berkisar pada survey pengunjung*dah mention kat entri lepas kan?chait buat malu jew. huhu. and skrank aku just tengah menunggu duit gaji yang belom lagi keluar. huhu. seminggu pulak kan. meanwhile tuh aku just stay dekat rumah and pakai cream pemutihan seputih putihnyer. haha. nih pon sebab 13hb nih aku adew kene pergi kem apew ntah dekat kolej aku tuh. oleh yang disebabkan kolej aku yang jemput so aku kene pergilah*dapat makan free and t-shirt free kan?haha. 

kepada yang suke sangat tenguk gambar dalam blog aku nih.*untuk entri kali nih xdew kay gambar sebab gambar last day kerje dekat MAHA tuh belom di transfer lagi oleh farhan abdullah*rujuk FB untuk mengenalinya. haha. tapi aku ada ternampak budak - budak yang kerja MAHA dah upload lah. aku ingat nak curi jew gambar - gambar dorang tapi macam tak elok pulak kan. so kornak tunggu jela kay. adew lah tuh dalam beberapa hari nanti. hehe.

*jap,jap aku try google pasal entri dorang and postkan dekat bawah nih kay?haha.
nah ambik nih. aku dah buat link untuk sapew - sapew yang nak tenguk gambar last day . by the way aku just curik satu jew gambar dalam blog eno farhana nih just sebab nak kasi berkaler sikit entri kali nih. haha. 


gambar nih gegarrrrr~nih sabotaj punyer pasal lah nih. haha. tak pew, tak pew nanti aku akan upload yang baru kay~i will~

12/01/2010

Day 5 + 6 + 7 (MAHA) -Parking Lot M

Status Update : yes baru bangun tidor and lega sikit sebab kerje petang.yahoo sejuk~

So untuk entri kali nih aku akan menggabungkan hari 5 + 6 + 7 sepanjang aku bekerje di MAHA. nih semua sebab aku sibuk balik rumah and lepak jew keje sampai tak sempat nak update blog. huhu. tanpa membuang mase aku akan menceritekan perilaku - perilaku yang bangsat yang berlaku sepanjang 3 hari nih.


Day 5
macam biasalah kan setiap petang akan ada - ada orang yang meninggalkan HARTA KARUN untuk kmiorang untuk di bersihkan nih semua pasal makcik2 yg aritu kowt. kali nih bertambah teruk daripada hari sebelomnya. 


termasuk gambar aku dalam phone sebab shah mengambilnya secara pantas. time nih memang aku panas hati nak mati sebab adew jew sampah yang harus kamiorang bersihkan. demyuh sapew yang buat sampah!!
and by the way, pada hari nih jugaklah aku and shah berpendapat supaya khemah kamiorang perlu dipindah ke atas bagi mengelakkan panas gilew kat bawah tuh. so aku and shah angkat due orang jew.*sapew pulak nak tolongkan, aku and shah jew yang adew kat situ pagi - pagi.




Day 6


dem dem dem. not again dude. kali nih adew sambal pulak. jenuh jugak aku and shah nak bersihkan. kamiorang terpakse pergi kew tandas portable kat tepi tuh untuk mencuri tisu. tuh pon sebab nak bersihkan tempat situ jugak kan. alah setakat curi tisu satu roll apew de hal kan.??

suasana panas pasti buat hati pon panas kan? dem giler.



another problem dekat kawasan kamiorang. guess what??SEMUT MERAH YANG MENYENGAT!!.sakit wei kalo korank kene. nih kan aku yang suke pakai selipar time keje. perghh~layan jela bile terkene. tapi mostly aku akan bermaki dulu sebelom menggeles badan semut tuh supaya hancur. haha.


dah lah panas + kene gigit semut api + kene maki dengan orang bus lagi. memang mengundang kepada kepanasan dan kebenggangan yang terlampau lah kan? so macam biasalah aku akan isap okok kasi lega sikit temper aku. huhu.





adew lagi problem nyer wei. kawasan kamiorang tuh kan sebelah pokok -pokok and kawasan sarang semut. so what you expect kan. mestilah tanah die terlampau tergembur dan terlampau lembut. perghh kerusi kami pulak memang lah bersenget -senget time duduk plus berat badan aku yang berat nih kan. memang tenggelam lah. rasa macam bumi nih nak cepat sangat terima aku.*arghh pahala tak cukup lagi wei.huhu.


Day 7

hurm setiap pagi kamiorang datang mesti mengundang kepada sakit hati yang melampau sebab setiap pagi adew saje sampah -sampah yang tidak dibuang.*even dah adew tongsampah provided.




Pemalas

Status Update : currently benggang sebab insiden hari yang ke-5.huh.


aku malas nak cerite banyak sangat. so nanti aku akan bagi taw when dah abis MAHA eah? so korank just relek jew bace post - post yang terdahulu and on 06/12/10 aku akan update korank pasal sambungan cerite MAHA eah?. aku dah draft dah post tuh just nak taruk malas. kepada sesiapa yang suke sangat skodeng blog aku, aku dapat lihat pergerakan korank. so beware~

11/28/2010

Day 4 -MAHA (Parking Lot M)


Status Update : selesema + lemah-lemah badan + pening = adakah itu tanda-tanda nak demam??

Pada hari yang ke-4 kerja-kerja yang kami lakukan (aku and shah) adalah berkisarkan kerja-kerja pembersihan tapak parking kamiorang. bukan sebab budak-budak yang kutip sampah itu malas tapi saje jew nak buat kerja amal kan. huhu. walaupon kami tidak ditugaskan untuk membersihkannya. katanya~haha.

seawal jam 7.45 kami sudah sampai ke pondok urusetia bagi mendapatkan form survey untuk diisi dan makanan*perut wajib kowt diisi.tapi sebelom kami sampai di MAHA nih kami telah bersarapan dahulu di Sri Serdang. huhu. so macam biasa aku malass lagi nak tulis banyak - banyak sebab adew pembaca komen sebab tak nak bace terlampau panjang. hukhuk.

keadaan tempat HQ kamiorang yang bersepah pada awalnya. so bila tenguk -tenguk balik sampah - sampah nih. aku teringat kat sapew yang buang semalam. dem betol ar bile pikir - pikir balik. macam tak adew kesedaran sivik jew. mungkin di kawasan kampung, mereka - mereka hanya membakar sampah.*tapi makcik, ini KUALA LUMPUR so pandai-pandailah simpan sampah anda didalam poket.haha. lawak jew jangan buat pulak.


hurm package beb. siap adew sampah and lampin baby lagi. daripada aku menahan bau yang busuk baek aku kemas kan kan??nasib baik pada waktu pagi itew tak banyak kereta sangat yang memerhati gelagat aku and shah. kalau ramai memang segan nak mati lah aku~abis market~

sambil - sambil tengah buat kerja pembersihan. aku and shah tercengang sebab adew lagi mamat anuar nih datang menaiki LC atik katanya~ so berborak lah kamiorang. sebenarnyer die nih tengah tunggu akak yang simpan tiket tuh. die nih kan jage pintu masuk UPM punyer orang. so die terpakse ambik resit tiket dulu kat kanopi urusetia pastuh baru pergi tempat pot die. tapi dia nih berjalan - jalan pulak ke kemah kami. chait~*hurm kalau die bace blog nih aku nak bagi tw yang handsock die "SANGAT CHUMEL KALERNYA~" hahaha.*gelak sambik terguling-guling.

hari nih just adew beberapa ketul jew bus. aku dapat ramalkan esok mesti semakin sedikit sebab besok adalah hari kerje. semalam ramai sebab adew perasmian. huhu.

lepas jew aku and shah bersih kan kawasan tetibe kami didatangi oleh En.Husni(kamiorang punyer ketua ar). die sampai jew bagi air mineral pastuh maen letak jew plastik sampah kat tepi botol air tuh baek punyer. aku dh jeling kat shah. buat eye contact. shah pon signal balik. hehe. lepas jew die pergi, kami bermaki sekejap. hehe.

tengah - tengah didalam kepanasan tuh tetibe adew satu abang nih same family die pot kat tempat kamiorang. panjang jugaklah berborak. tetibe anak die nak minum air lantas die beli kan kami 2 botol sedang 100plus. hehe. aku and shah tunggu die sampai dh jalan jaoh dulu baru nak minum sebab tak nak lak tunjuk yang kamiorang desperate sangat nak minum kan. huhu.*sebenarnyer kami memang macam cacing kepanasan pon time tuh. by the way, trima kasih abeee~

nih adalah insiden last. berlaku kira- kira 2jam sebelom kamiorang check-out dari kerje kami. time tuh hujan renyai-renyai kowt. pastuh aso tuh datang and just mintak surat kabar yang BARU kami beli pagi tadi. so aku pon dengan belass kasihan memberikan dia muka depan bahagian hiburan berita mingguan. tapi die mintak lebey pulok. so aku bagi lagi satu dekat die. shah dah pandang aku dengan pandangan yang pelik sebab aku bagi surat kabar yang die beli sesuka hati aku jew. by the way, DEMAND lebey aso nih. hurm. begitulah karenah pada hari ini. aku and shah LAYAN jew flow makcik - makcik nih...haippp~

TammaT

11/27/2010

Day 3 - MAHA (Parking Lot M)

Status Update : baru bangun tadi dan terus pergi makan.lepas update nih tido jom~ 

Day 3 apew yang korang rasa aku nak cerite? tak delah macam semalam kan just malam nih aku nak kasi korank bace dialog-dialog yang harus korank bace. tuh sume adalah dialog-dialog betol yang aku ingat and mende tuh sampai sekarang aku tak dapat nak lupekan. hukhuk. by the way, banyak giler karenah tadi wei. hurm makcik-makcik or pakcik-pakcik. jikalau anda semua membace blog nih sedarlah akan annoying nyer saye secara tidak ditunjukkan ketika anda berada di pondok-pondok saye tadi. hurm~

so malas nak cakap banyak lah for this entry sebab aku pon dah penat kowt. baek letak banyak gambar daripada kata-kata. nanti orang tak suka pulak nak bace blog aku lagi kan. huhu. enjoy~


sesampai jew aku alih kan pondok HQ kiteorang ke tempat yang lebih selesa dan sesuai. aku dah agak bus akan banyak. and tak kan kiteorang nak duduk dekat tengah-tengah alam tuh kan?katanye~

hurm~macam biasalah watak sampingan ini pon mahu muncul dikaca blog nih. hehe. *die bace kowt time aku tengah taip nih. demyuh~

nampak macam parkguard UPM sangat~hehe.


hurm diawal pagi memang kene kejar-kejar lah bus cam ala-ala nak susun downg. tapi memang aku susun pon. *abis minyak moto aku sebab nak kene ronde-ronde satu parking yang luas tuh. 

rasanya bus ni lah yang degil sangat. dah masuk and keluar balik and masuk balik sebab aku dah arahkan parking tapi degil punyer pasal. huh padan muke ko abis minyak bus ko!

situasi di tempat parking bus. jumlah lot parking yang ada adalah 94. tapi tengah hari tadi bus adew 150. korank rasa macam mana aku susun? memang berlapis-lapis lah aku susun kan. yang degil-degil aku tak layan. mampos pigi~aku buat donno jew. parking sendiri lah kan.

tetibe pondok aku didatangi dengan seseorang daripada kolej 13. anuar oh anuar. jadi gile aku lepak dengan ko. gilew jugak mamat nih. by the way, die kene transfer kat tempat aku sebab waktu pagi tuh tak banyak kereta so parking dekat UPM tak adew kereta lagi. so dorang nih kene backup kat temnpat kiteorang. hurm gilew gilew.


gambar dekat bawah ini adalah gambar suasa selepas pukol 2ptg. so time nih masih adew 100+ lagi bus. banyak kowt parking double yang aku buat. panas kowt time nih. aku balik jew pukol 4 hujan pulak kan. memang best. basah!


buhsan kowt time ini kene duduk dekat belakang pondok sebab pondok telah....*sila scroll bawah.


* pakcik dekat bawah tuh asal dari Melaka and dye stay kat bawah tuh just slamber jew. huhu. so aku yang stay kat belakang nih memang kecian ar tenguk dia stay macam tuh. yang dekat pondok tuh bukan nak kasi duduk kat pakcik tuh kan. and by the way, pakcik ini isap okok gulong kowt rasa macam nak mintak jew. die dah siap-siap gulong dari rumah kowt. huhu. style kan?



terdapat insiden dekat sini yang berlaku. aku and shah bukan main lagi bersih kan tempat, sampai abu rokok and puntung rokok pon kiteorang buang dekat dalam botol. tetibe makcik-makcik nih dengan selambernyer buang batang jagung yang telah dimakan dekat bawah meja jew. what the hell kan. dah lah tak mintak pon mineral kiteorang. just ambik and cakap "nih mineral nih aku dh minum, korank pandai-pandailah share lagi satu"
*dalam hati aku cakap = dem sangat perangai siap arah-arahkan kiteorang minum air yang mane kan. tuh pondok and air mineral kiteorang lah makcik oi~

 TammaT

11/26/2010

Day 2 - MAHA (Parking Lot M)

Status Update : currently siap-siap nak mandi and tidur lepas nih. hehe. esok hari yang mencabar~



SERONOK + TERUJA + BERSEMANGAT
itu jew yang boleh mendiscribekan feeling aku time aku kerje tadi. kerje aku senang jew rupanya. just tenguk bus tuh kehulu-kehilir dengan guide daripada aku.*tapi tak buat pon sebab aku just catitkan detail pasal berapa orang didalamnya jew. hehe. yang pasti aku and amierol shah just stay kat dalam kanopi and wait for bus masuk. kate yang incharge kiteorang, korank suruh jew bus tuh penuhkan kawasan hadapan dahulu lepastuh baru penuhkan kawasan belakang. tapi bus sumenyer stub-burn jew. dowang semua nak parking kat bahagian belakang jew sebab bagi downg parking dekat belakang tuh menyenangkan dan dekat dengan tapak ekspo tuh. tapi dowg tak tahu yang MAHA adew menyediakan ala-ala train yang berkepalakan traktor tuh.*bentuk dia macam kereta yang korank naik dekat ZOO negara tuh. so korank tidak ubah macam pelwat-pelawat didalam ZOO tuh lah kan. haha. so kiteorang tak dapat nak buat apew-apew lah kalau dah degil bin bebal kan. haha. yang kitorang taw yang bus masuk dan bilingan pelawat dicatit thats all fullstop. haha. 

gambar - gambar yang kat bawah nih adalah gelagat orang yang tak biasa kerje manage parking tapi buat-buat taw. huhu. so macam nilah jadi nyer. huhu .and by the way, aku tetibe teringat yang adew satu jew bus yang dua tingkat. so nampak macam rombongan kak jah lah kan. katanya~. tak tahu lagi esok macam mana kan. yang pasti besok adalah majlis perasmian MAHA and what you expect kan, mestilah ramai lagi rombongan kak jah- kak jah yang datang. so bilangan bus pon akan meningkat naik. so macam biasalah aku tetap maintain cool dibawah kanopi yang bahang tuh. maintain tegap jew walaupon adew beberapa titik peluh jantan yang keluar. huhu. 

time breakfast. rupa-rupanya adew breakfast. aku dengan amierol shah siap bagun awal and keluar untuk bersarapan di kedai mamak dekat Sri Serdang pagi tadi. demet tol. huhu.

nih adalah jadual yang patot aku and amierol shah kene tick kan for entry and exit parking bus.*by the way, aku tak puas hati sebab tak adew nama aku and amierol kat whiteboard kat tempat urus setia. dorang just macam pulau kan kitorang yang bertugas dekat site M iaitu bus parking. huhu. 

nih bus yang aku and amierol shah bermaki-makian sebab dah lah bising plus tak nak start bekerje awal. geram gilak. palui.*aku mara sebab aku tak dapat nak dengar aku punyer ipod dengan tenang. arghhh!!!

lepas jew bus rapid tuh beredar aku terus menekan, menekan dan menekan ipod aku untuk memainkan lagu pilihan untuk hari ini. huhu.*baru lah tenang sikit but still bermaki sebab adew bus yang tak dengar cakap.

kiorang ingatkan 3 bus nih adalah bus yang patot dikira. rupa-rupanya 3 ekor bus ini adalah bus shuttle untuk pengunjung jugak. huuuh.

candid sebab baru jew lepas buat muka marah. si shah terus bukak camera and tangkap. terpaksalah aku buat-buat senyum sambil bermaki jugak. haha.

tak nak kalah kan. dye pon nak jugak bergambar. nih kes boring tahap gaban lah nih. sebab tuh siap bergambar. lantaklah apew orang sekeliling nak cakap apew kan. janji kteorang happy.

ini adalah gambar yang dibuat-buat. time nih lah nak buat-buat rajinkan padahal satu kerje pon tak adew kowt time tuh. hoho.

nih lah tempat pot kteorang yang tengah-tengah alam sangat.katanya~semua orang boleyh nampak kopwt pergerakan kteorang.

lunch time. oleh yang disebabkan tak adew meja langsung. aku pon jadikan fail yang diberi sebagai alas untuk aku makan and bagi meluruskan kaki yang hampir-hampir nak patah. aku lunjurkan atas moto. nampak macam tak sopan but thats the way nak selesakan diri. huhu. *tongsampah pon tak adew. adew kew dorang suruh budak-budak pakai uniform merha tuh kutip kat semua site. dah lah perempuan. kecian aku tenguk.

baru lepas mara bus yang degil-degil kat situh.

aksi buatan yang dibuat khas untuk dimasukkan didalam blog nih.


TammaT

11/25/2010

Parking Oh Paking~

Status Update : tengah bersiap-siap and mengemaskan kamar tidor.*cewah nk tido awal kunon. yela esok kan shift pagi! chayok-chayok ikhwan kasim!!!

hurm..entri kali nih aku terpakse, terpakse dan terpakse menyatakan yang aku Muhammad Ikhwan Bin Kasim akan melaksanakan tugas sebagai parking conductor?*btol kew adew jawatan iteww??haha.WSE lh kn. yang pasti esok aku akan melaksanakan tugas tuh. and secara psikologinyer kerje yang aku dapat nih bukan lah menjaga or suruh2 orang parking dengan betol. tapi pekerjaan ini adalah berkisarkan tentang survey pasal pengunjung dan kereta yang memasuki MAHA. hehe. dengar macam keji jew kn kerje nih. tapi aku rasa ok kowt daripada buat bancian setiap rumah kan?haha. tapi semua itu akan aku harungi esok hari. aku berkerje shift pagi esok. hurm dapat bagun kew tak, tuh aku tak pasti lagi.gambar??sowi aku belom upload. so nanti2 jela aku upload. *adew orang request suh letak kan gambar. tapi standard ar kan lelaki. MALAS SANGAT!!.hehe. so korank tggu jela entri pasal gambar2 nih. AKAN di post jugak. hehe. Btw, adew banyak jew gambar tadi. siap time dalam kete time hujan pon aku tangkap.haha. 

chop2. aku rajin jap. jap aku tengah tggu upload nih complete dlu yew.hoho. bukan setakat tuh jew. aku kene tunggu transfer daripada henset lagi sebab guna bluetooth kan. paham2 jela.hehe. neh nih koleksi untuk hari yang pertama. acctually start nyer esok tapi dah kene start tadi sebab dah alang2 datang ambik baju katanya~



macam biasa lah kan JANJI MELAYU katenya pukol 2.30. time tangkap picture nih dah pukol 2.50 kowt. adew segelintir manusia sudah bermaki-makian sesama sendiri kowt. wakakaka. guess who!!!.*phm2 jela yew orang nyer.hehe.



buhsan dengan menunggu kene sepam dua kat tepi jalan tuh. btw, lepas jew tangkap gambar nih or dengan gambar dibawah nih HUJAN yang lebat. *semakin bermakian-makian lah kami sekeluarge.



*tangkapan gambar lokasi tempat kerje secara curi-curi. hehe. siok sebab sejuk sangat kowt(sangat panas sebenarnyer ketika ituew).



wajah anak yang x dengar kate katanya~*xdewlah si azam nih just penat sangat menunggu tadi and bila dya bagi taklimat dya dah start penat and duduk dengan sendirinya.haha. and ktowg maintain gagah walaupun tadi sudah berkali-kali bermaki-makian. hehe.


gambar ini ditangkap ketika HUJAN yang sangat lebat dan kami terpaksa stay didalam kereta kerana kanopi sudah dipenuhi manusia-manusia. hehe.*nampak x muke aku and shah kaler lain sikit?sebab ktwog dapat cahaya keimanan. muah2x.

TammaT