11/22/2010

Happy Belated Hari Raya AidilAdha

Status Update : currently lapa,lapa,lapa n lapa.nk kua cam xboleyh.huhu.

Bab 1 - perjalanan ke Melaka mengambil masa yang sungguh lama aku pikir. Sbb buhsan punyer pasal kn. 2 jam kowt. 2 jam tuh aku boleh menaip, menanyi, membuat apa sahaja kowt. perjalanan di mulakan dengan lagu paling truk pernah aku dengar iaiti lagu stacy *ntah lagu apew ntah.xbest kowt huhu.ak kureng skit dengan lagu2 camtuh.haha. trus ak tekan ipod ak tok dgr lagu paramore - the exception. sesampai kat perhentian pertama kat seremban ak trus isap okok n cari makanan. lapa kowt.hehe.perhentian yg kedua plak kat mne ntah n lagi skali ak mkn lagi.haha. nih btol2 jalan-jalan cari makan.haha.

Bab 2 - sesampai dimelaka ak trus naik rumah nenek ak n trus tido.peerghh mmg cam apew jew kn.mama mmg mara kowt ak trus tido.pastuh ak tido just brapa mint jew pastuh perot dh macam keroncong kn.so ak pon trus turun kew bawah n makan. dh melantak byk giler so ak trus lepak2 tguk starmuvee.mmg kempunan kowt nk tguk starmuvee n HBO sbb ak kat uma hanya terhibur dengan cartoonetwork jew.haha.mase nk tguk jew cete best dtg lah pulak watak yang menyibukkan iaitu anak paksu aku. adew kew dye nk tguk cte karton. dh lah kat uma tguk karton jew.kat kampung pon nk tguk cte karton jga kew?dem giler.last2 ak angkat kaki n ajak adik ak isap okok kat lua naek moto poksu ak. so di skipkan cerite, mlm tuh terjadi suatu insiden yang ak rasa sesuatu yg teruk ar. u know what. ak n adik ak merungut kat mama nk makan. so mama just bisik kat ak yang klo lapa kte mkn kat lua.dlm hati aku berkata. asal nk makan kat lua plak. kat dapur tuh lauk pauk banyak nak mampos sapew plak nk makan kn?. so mama ak pon terang kat aku yang nenek ko tahan2 kn lauk sbb mlm tuh ak punyer family jew yg balik. makteh n pakmat akan balik tgh mlm tuh. so ayat nenek ckp "lauk2 tuh tok sok n dgn anak2 aku yang lain yg blom balik". arghhh...apew lh sgt kalo nk kasi ak stu family makan kn. ktwog pon x kn lh nk lupa owg blakang. and btw, lauk tuh seyeshit byk nk mati. tersentap kowt family ak bla dgr ayat nenek ak tuh. tuh yg mama ckp kte mkn kat lua jew semua. and mlm tuh mmg ktwng mkn kat lua pon.

Bab 3 - mlm tuh ayah,mama,adk n ak pon makan kat lua. the way nk smpai ttbe ak bertnye ayah aku..."ayah nih kte nk mkn kat mne?"so ayah ak pon ckp jom mkn kat gerai tepi pantai yang biase kte pgi tuh.perghh best lh shiall.mmg tempat pling feveret kn.bgus jga dpt mkn kat lua sbb ak bru lepas badmood sbb dgr cerite mama ak td kn. so sesampai jew kat sne guess who yg ak nmpk?pandak n kwn dye tgh lepak2.so ak n adik ak pon salam2 lah ambik bahase.haha.di cepatkan cerite, nasi lemak tambah lauk sotong ngn air milo ais and kentang goreng 6rm masuk ke perot yang besar nih.haha. pastuh cam base lah sanggap okok kn.okok ptg td dh lame dh abis.huhu. so ak pon buat senyum2 kat adik ak supaya bg signal kat ayah ak supaya tok singgah kat 7eleven beli dunhill. sesampai jew kat 7eleven ayah ak hulur rm10. kate ayah tuh tok upah ptg td ak tolong kupas kelapa. perghh pastuh adik ak trus bli n trus isap. ayah ak n mama ak yg sempoi adew jew stay kat dlm kete smbil stay tggu ak n adk ak isap okok.haha.

Bab 4 - (kupas kelapa) perghh budak kl nk kupas kelapa kew??but at that time mmg ak n adk ak jew adew.so what u xpect kn.sapew yg nk buat selain ktwog.sapew jew yg nk tolong buat klo bukan ak n adk ak.dem. at first ak igtkan senang nk buat mende tuh.tp cam demit tol. ssh wei. berpeluh2 ak buat mende tuh. adik ak just kupas sabot kelapa tuh jew. ak yg kopek kn kalapa tuh. *ak x tw term tok kupas or kopek2 nih.yg ak tw ak punyer tugas, tekan kn kelapa kat mende yg segitiga besi tuh supaya kelapa tuh terkupas.haha.nasib baek x byk nk kene buat just 12biji jew. just ak jew yg berpeluh over sbb dh lame x buat kerje2 yang memerlukan pergerakan otot yang terlampau.haha.

Bab 5 - (kenduri.)kenduri plak berlaku lepas jew smyg raye dlm ptg skit. nih kenduri arwah kowt.makcik ena yg nk buat kowt. so ak sambil2 tolong siap2 kn part makanan dari dapur, makan lah skit2 kn. cam owg ckp smbil menyulam minum air kn.hehe. byk kowt ak mkan2. haha. pastuh ak tolong jga spupu ak setting kemah kat blakang tok basuh pinggan. perghh nk naek kan kemah yg mudah menjadi ssh sbb semua nk pggang kn. camne stu kapal adew byk kapten?so karam lh kapal tuh kn. so atlast dpt jga kemah tuh naek dgn megah. pas jew setting kemah ak n adik ak trus pinjam moto kua g bli ais. nk bli ais tuh alasan jew sbnarnye. sbnrnyer ak nk isap okok kowt. nk isap okok kat kawasan uma tuh nnt semua nk owg ckp2 blakang jew kn. btw, lantak lah nk isap okok kew apew kn. korank pedulik apew. parent ak pon x kecoh.huhu. so balik jew dari bli ais ak trus g dapur ag nk cari makanan.neh!!jempe dgn kek kenduri plak.mmg sedaplah ak gatah kn.huhu.*aku dgn basah2 nyer kat seluar selmber jew makan.huhu. dem nih semua pasal bli ais beg besar n naek moto plak tuh kn.mmg basah lh.haha.

Bab 6 - abis sdh kenduri. perot pon dh penuh. ttmu pon dh balik. dpt ar ak 5rm sbb stay kat depan tuh. pandak ak bg angpau kat ak.huhu. so kerje2 pembasuhan pon berlaku dengan pantas di belakang.huhu. so ak n adk ak pon tidak terlepas dari melakukan kerje2 tuh. best kowt buat kerje2 pembasuhan tuh beramai2. meriah kowt.hoho. adew spupu n BF akak nini ak tuh skali.hehe. dye siap bg ak okok ag. so mencuri2 isap okok ar kat blakang tuh kn.hehe. pas jew ak isap okok. maknor sruh ak buang sumething. korank tw apew dye suh buang??RENDANG AYAM N LAUK IKAN DURI smlm yang ak n parent ak nk mkn. korank nmpk x tuhan nk tunjukkan kepada kita yang makanan tuh jangan lah disimpan2 kalo adew orang meminta atau nk makan.huhu. rezeki nih mmg akan datang punyer. and one more thing. REZEKI YANG KITA DAPAT TUH BUKAN 100% KITE YANG PUNYER, DUET TUH SAMADA DISALURKAN MELALUI PEMBAYARAN ZAKAT OR SEDEKAH..so moral daripada hari raya kali nih adalah seperti yang di mention kn diatas.hehe.

3 comments:

  1. bape lame punye kepam cerite ni.hikss.
    berpeluh2 aku bace. byk btul2 babak2 nak di story.
    huaa...cara.

    ReplyDelete
  2. aku sebenarnye xnk bace pn. sbb ko wat karangan. aha

    ReplyDelete
  3. hurm...
    koichi..
    adew jew owg bace gilo..
    btw,klo ko xsuke bace xpew..
    aku suke jew bace berkali2..
    hahahahah...

    ReplyDelete