12/30/2010

Mental or Mentality???

Status Update : tengah packing tuh balik kew kolej terchenta.haha. *sangat terchenta!!

HYE + HOI + HURM...
geram tak sudah - sudah aku pasal mentality masyarakat zaman sekarank nih. bukan apew. macam tak adew kesedaran sivik. padahal kat skola dulu adew jew ambik subjek sivik. but still tak memaham langsung. tuh lah dia akibat ponteng skola or FLY skola sangat.
_________________________________________________________________________
Bab kali nih aku nak menegaskan pasal mentaliti masyarakat yang suka :

1) Buang sampah merata.
buang sampah tuh bukan susah pon wei. bukak tudung tong sampah then masukkan sampah korank tuh kedalamnya. bukan aku suruh korank pergi beli tong sampah pon. masukkan jew. insiden yang paling aku tension time aku dekat apartment aku. aku tengah stay - stay kat bawah. tetibe adew plastik biskut berisi biskut jatuh dekat depan aku. masib baeklah tak mengena aku. kalau kene aku, nescaya seranah atau makian kene kemuke korank yang membalingnyer. arghh!!demyuh betol. mak bapak korank tak ajar kew buang sampah kat dalam tong sampah. chait~

2) Tak berterima kasih dengan setiap yang diterima.
bukan susah pon korank nk cakap "terima kasih" kn? bukak lah mulot korank tuh tuh say simple word tuh. adew mutiara kew kat mulot korank huh? *sapew yang makan mcd dia yang terasa bigmac nyer.haha. masalah nih aku dh taip dengan penat oleh kawan - kawan kat entri yang lepas. huhu. so kepada sesiapa nak bace sangat pasal entri tuh pergilah korank mencari nyer. huhu.

3) Tak berikan tempat duduk kepada yang lebih memerlukan.
please, please and please be perikamanusiaan sikit dekat sesiapa yang memerlukan tempat duduk walau kat mane jew korank berada. nih dalam train lrt aku tenguk adew sesetangah jew yang memberikan tempat duduk mereka kepada orang - orang tua or akak yang adew anak - anak kecik. korank tak kecian kew tenguk dowang berdiri sarat dengan anak - anak or barang - barang dowg? kalau aku rasa macam nak nangis jew aku tenguk. nih kan korank. tak adew perasaan kew wei?? so please ar bagi tempat duduk kat orang yang memerlukan. kalau korank rasa malu kew nk bagitaw dekat akak -akak yang sarat dengan barang tuh, korank just bangun and buat body contact dengan dia ar. mesti dorang paham and senyum. and senyum tuh bukan sebab korank hensem or cantik, tapi sebagai terima kasih kay. jangan salah anggap pulak. huhu.

4) Tak bercakap dengan nada yang perlahan and sopan - santun.
kes nih aku kene time adew dapat panggilan telefon daripada !@£$% aku. adew kew patot dia tengking aku. aku tahu lah aku salah. but the way dia mara - mara tidak menyelesaikan apa - apa wei. lagi memarakkan lagi api kedua - dua arah adew lah. sepatotnyer cuba cakap elok -elok kan. kite nih rakyat melaysia yang bersopan - santun, so pandai - pandai lah cakap slow -slow. orang yang jawap pon mesti senang untuk mendengarnyer. bukan susah pon kan. tuh nasib baek dia cakap dengan aku. kalau dia cakap dengan samseng mane - mane kew. nescaya makian bertepek ke dahi dia kan. haha. baru lah kene buku dengan ruas. huhu.

* kepada sesiapa yang menjaga kaunter pertanyaan or kaunter khidmat pelanggan. please, cakap lah elok - elok sikit kepada pelanggan anda. even dia yang salah macam mana pon. please turunkan nada suara anda. jangan menengking or cakap kasar dengan pelanggan anda. anda harus say yes yes yes yes. even dia yang salah. tuh kn salah satu prosidur jugak kan?? bak kate dalam bisnes, "customer always right".

5) Tak perihatin terhadap orang lain.
kalau korank berada di kedai mamak or cafe yang adew wireless tuh. korank tenguk membe nih dah kelam kabut dah sebab bateri dia dah nak abis. so apew yang korank harus buat? tak kan lah nak bia jew korank punyer plug cable tuh terpasang sampai esok kan?. korank bagi lah membe tuh gune sekejap. alah bukan lame pon nak cas bateri lappy tuh. korank pon dah sepanjang hari kat sane kan. so be perihatin lah yew. jangan "sell-fish" sangat. kite nih 1MALAYSIA kay. huhu.
_________________________________________________________________________

aku rasa tuh jela setakat nih. nak comment banyak - banyak pasal mentality nih memang tak abis kowt entri nih. sebab banyak lagi mentaliti masyarakat yang sengal ayam sangat nih. but aku rasa this 5 things memang penting kowt dalam pergaulan masyarakat 1MALAYSIA nih. korank yang terkena sila - sila sedar sikit. this the way kite nak improve kite punyer diri. kalau kite tak ubah diri kite, sapew pulak nak ubahkan diri kite kan. 
"ALLAH tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu, kecuali mereka yang berusaha untuk mengubah nasib mereka"~

fikir -fikirkan dan selamat beramal.acece~

7 comments:

  1. lagi satu yg penting orang xslalu wat. senyum~
    -_-"

    ReplyDelete
  2. ok ok pasni aku tak selit plastik gule bawah kerusi dah. pasni aku cari tong sampah
    *insap2*

    ReplyDelete
  3. salam...
    hahah dasat entri ko neh... penuh ngan perasaan.... nyway, mmg pun.... dasat sgt org skang neh..... ak plg xske kalo kne berurusan ngan org pjbt n watsoever tuh....

    ReplyDelete
  4. koichi...btol2...salalu muke ketat jew kn??huhu...

    syira.. owh kamo lah yg slalu selit gule2 getah yew..bad habit tuh~huhu...

    shah..yg sowg tu pon yg xkn pernah berubah rubah jugak.huhu...

    kuyu..aku pon mmg xsuke jugak.hukhuk..wakakkaka...

    ReplyDelete
  5. betul tu. rase nak ketuk pale je. ahaha

    ReplyDelete
  6. haha...ko adew jgak senyum2...nih kat kolej aku semua budak2 ketat jew muke..aku jew cam kera sumbang senyum2 kat dowang.dowang base jew..huhu...

    ReplyDelete