12/29/2010

Susah Sangat Kew Nak Cakap "TERIMA KASIH"??

Status Update : eah - eah tadi dh update kn??berkobar - kobar nak update post cepat!!

tengah - tengah blog walking tadi aku tiba - tiba rasa tertarik dengan entri blog kawan aku nih syafiqah insyirah so aku adew copy and paste entri dye untuk tatapan korank sebab korank will never boleyh access pon sebab dye dh privatekan blog dye. so nih lah entri dye...

_________________________________________________________________________

Terima Kasih Thank you

Sesetengah orang tak pandai cakap terima kasih kat orang yang dah berjasa padanya. Berjasa tu tak kira la dalam bentuk apa pun. Terima kasih bila dapat balance duit ke masa beli apam balik kat pasar malam, terima kasih bila ibu buatkan bekal nasi goreng before pergi class ke, terima kasih sebab orang tunjukkan tempat makan yang best, or terima kasih sebab orang tolong kutipkan buku korang yang terjatuh berterabur kat lantai. Macam macam terima kasih lagi lah.
When someone give their helps, a single thanks will definitely cheer them up kan.

Tapi sekarang ni aku dah jarang dengar orang cakap terima kasih. Kesian rakyat Malaysia ni. Bila orang bagi duduk dalam LRT sebab kau mengandung pun berat mulut nak cakap"Terima kasih, dik". Ish ish ishh. Bukan apa, tak ada salahnya cakap terima kasih kan. Sejuk sikit hati orang yang tolong tu bila di appreciate. I'm sure senyum ikhlas orang tu bila dengar terima kasih. Tapi sesetengah manusia tu mesti ado hati koring gini; " Tak ikhlas lah kalau kena cakap terima kasih, kalau tolong pun kena bagi balasan balik".
Ehh eh ehhh, kesiannya orang yang fikir macam tu. Tak ada budi bahasa, adik kecik aku tu pun pandai cakap thank you kalau dia dapat susu, ibu aku senyum cakap sama-sama. Ada berkali kali tu waiter datang ambil order and hantar air masa makan kedai, bila cakap terima kasih dia mesti angguk dan senyum. So kita dah secara rasminya membuat dia tersenyum. Kan best macam tu. Jangan la takut respond yg kita dapat kalau cakap thanks, sebab mesti respond tu tak menghampakan kita :)

Kau cakap terima kasih bukan rugi apa pun ye tak? Tak keluar peluh pun cakap terima kasih. Aku slumber je boleh cakap thanks terima kasih kat orang bila ditolong. Tak gugur pun gigi aku, tak bersimpul pun lidah aku. Kenapa lah berat sangat mulut nak cakap terima kasih. Bukan mati pun kalau cakap. Siap boleh eratkan silaturrahim lagi tu ! ( ha aku membebel )

Syiqoq's Thanks speech  ;
Dikesempatan ni I nak ucapkan terima kasih pada family tercinta, Ibu Ayah adik-adik,
I love you!
Terima kasih la kat youalls yang lain yang tolong I ke, yang tak tolong I ke, untuk semua yang youalls buat untuk I, made me became what I am today. Semua la terima kasih tau :) Appreciate !


THANK YOU

_________________________________________________________________________

moral disebalik entri kawan aku nih adalah...
please say thank you kalau orang tolong kite. walaupun korank rasa pertolongan tuh macam kecik jew or macam x nampak pon yang dye tolong korank atleast korank say terima kasih. mesti orang yang tolong tuh rasa lega dan berkobar - kobar nak tolong korank lagi pada masa akan datang kan???. susah sangat kew nak cakap THANK YOU or TERIMA KASIH. banyak sangat kew air liur korank yang abis huh? * kadang - kadang aku rasa macam nak pukul jew sapew yang x reti - reti cakap terima kasih nih. orang dah tolong penat - penat. xreti nak menghargai orang lain. tunggu lah time korank kene balik. ingat wei, hidup ini bagaikan roda. so korank paham - paham jela bila roda tuh berputar. then you will know camne rasanya. haha.and lagi satu, kalau adew orang cakap senyum tuh sedekah, then say thanks tuh apew korank rasa? fikir- fikirkan dan selamat beramal...

8 comments:

  1. salam... hahah ak da bce!!!!
    nak ckp mekasih banyak2 kat ko sbb tolong ak arituh.... terguling2 mse jungle trekking..... lwk r ble pker blek... hehe
    thank you, arigato, gumawo, syukran, terima kasih.... ^_^

    ReplyDelete
  2. hahaha.. mende nih bukan tuju kat ko pon... neway, same2.. chill lah bro..hahaha. accepted~huhu...

    ReplyDelete
  3. hahaha..... jgn nak gne line ak bleh x??? haru la ko neh... hehe

    ReplyDelete
  4. hahaha..aku saje jew nk gune ar..nak kasi ko tension..huhu...

    ReplyDelete
  5. xbaek la ko..... kang ak ejek ko kang, ad yg bwk dri pasneh.... hehe

    ReplyDelete
  6. hahahaha..okay2 accepted..huhu..aku x sakat ko lagi..wakakakkak...

    ReplyDelete
  7. yela tuh... xcaye ak ngan ko neh.... haha

    ReplyDelete
  8. hahaha...asal x caye pulak??hoho.. bagus ko percaye aku...huhu...

    ReplyDelete