11/02/2010

*sambungan entri~



pagi tadi aku bangun lambat lagi. arghhh. macam biasalah kan mornin aku pada jam 5ptg. so bangun-bagun jew terus roomate aku ajak pegi joging. penat jugalah sebab dah lamakan aku dah tak bersukankan. terlonggarlah sedikit urat-urat aku yang dah lama tidak diregangkan nih. haha. rasa macam nak tidur tapi tak mengantok. rasa nak study tapi malaslah pulok. bagus buat apew eah?haha. layan cerite pulak dah buhsan pulak. huhu. 

*sambung entri pasal arwah nenek aku.
sekali lagi aku tidak dapat menunjukkan gambar arwah nenek aku sebab banyak jugak lah kerje kalau nak kasi korank tenguk. 1.aku kene scan gambar lama-lama tuh balik. 2.kene save and upload kat dalam nih. so banyak kan kerje.huhu.and by the way,semua gambar-gambar lama tuh berada di rumah aku.sekrank nih aku berada di kolej. satu hal lagi kan nak balik rumah kat ampang.huhu.

nenek aku meninggal mase seminggu lagi sebelum raya time mase aku form 5.bagi sesiapa yang lahir pada tahun 1989 so korank tahu lah bile mase itu berlaku. huhu. arwah nenek aku mempunyai penyakit kencing manis. so everyday kene cek kandungan gula dalam badan and kalau berlebihan aku terpakse lah kene cucuk insulin dalam badan dya tuh pon adew sukatan yang tertentu. so korank bayangkan lah betapa kecian nyer arwah nenek aku time tuh.dye slalu jew meracau sebab macam dh tak bermaya lah kalau gula yang tinggi dalam badan. so aku nih pulak time tuh stay dekat hulu langat batu14. so dari hulu langat nak kew kampung pandan. too far wei~.tapi nak buat camne. aku terpakse lah datang kat rumah nenek aku tuh and lepas tuh baru aku pergi kew sekolah.

apew de hal lahkan masuk skola jam 9am sebab menolong nenek aku kan. tapi time tuh cikgu pon nak mara macam dah x boleyh dah sebab aku nih memang masuk lewat jew. nak suruh aku datang awal susah jugak sebab aku daripada hulu langat. payah beb. aku terpakse tukar 2 bus setiap pagi untuk sampai kew kampung pandan or ampang. nak di sedeykan cerite lagi. pada tahun tuh aku mengambil sijil pelajaran malaysia (SPM). so korank bayangkan lah yang aku stress kew tidak.

bukan aku nak bebalkan nasib hidup aku yang malang nih.just bila teringat-ingat balik rasa macam ALLAH betol-betol nak menguji aku. namun kawan-kawan yang dekat dengan aku macam aiman amir,kamal,hanif,zaty,ajja and semua yang lain ada disamping aku. aku gembira jela. huhu. macam entri sebelom ini kan. aku nih jenis yang akan happy dekat depan orang lain but jauh disudut hati aku nih kecewa,sedey and macam-macam lah lagi. 

cerite di cepatkan~
result spm pon sudah keluar. so aku just dapat 3a jew. but sebelum itu biar aku cerite sedikit pasal perjanjian aku dengan ayah aku mengenai result spm. aku telah berjanji dengan ayah aku untuk mendapat 10a sebab pada masa itu aku berharap sangat nak keluar daripada MRSM Kuantan. aku dah tak tahan dah time tuh. not homesick okay. just stress sebab semua jawatan aku nak pegang. so bz lah kan. aku lah ketua kelas, aku lah ketua homeroom and apew ntah lagi jawatan lagi satu tuh aku dah lupe dah. so aku pon benar-benar stress and pada tanggal 23 haribulan 4 iaitu pada hari jadi aku. aku memohon untuk pertukaran dan sebagai galang ganti aku terpakse untuk mendapatkan 10a jika bersekolah disekolah harian biasa.

selepas sahaja aku mendapat result spm yang teruk tuh. sehari, sebulan, setahun aku tidak rapat dengan ayah aku. mama aku cakap. kalau dahulu ktowng (ayah+mama) dah mendengar dan memenuhi permintaan kau. so in return sekrank ko pulak yang kene dengar cakap kami. so aku pon menghulurkan borang UPU untuk diisi oleh mama and ayah aku. so bila result UPU dah keluar. aku pon mula sibukkan diri dengan pergi kew cyber cafe untuk melihat result tuh. so mama aku pon just bagi duet blanjew tapi banyak sikit pada hari itu. aku pelik. kenapa macam berlebih sangat dengan duet belanjew pada hari itu.

aku pon print terus result dan terus simpan didalam beg tanpa melihatnya. sebab pada masa itu aku sudah kesuntukan masa untuk terus menyertai kawan-kawan aku yang lain untuk keluar tenguk wayang. so sesampai dirumah pada jam 3 am. mama aku senyum dan menanyakan apakah result UPU itu. lalu aku menyerahkan result itu dan mama aku berkata "bagus juga ko dapat dekat upm bintulu.bagus. bila kta nak beli barang.nak beli barang-barang dekat sini or kat sana??". aku pon terus melulu menuju ke mama aku dan aku melihat...

dem dem dem.asal dekat UPM Kampus Bintulu?arghhh.dah lah jauh.macam mane aku nak hidup dekat sane kan.dah lah kawan aku tak adew.arghh.memang pening kowt mase tuh.huhu. tapi aku pergi juga ke bintulu tuh. 

-tammat-

11/01/2010

Tertekan Disebalik Kata-kata.

*PERINGATAN
kepada sesiapa yang membaca entri ini.ini adalah rekaan dan monolog dalaman yang terpendam sahaja semata-mata.tidak ada kaitan samada yang hidup mahupun yang mati.haha.

MAMPOS!!
aku nak pindah serumpun kew,nak pindah mane2 kew.suke hati aku lah aku nak stay mane2 kan.kenapa harus adew orang nak pertikaikan.hak aku kan.aku perlukan masa dan ruang untuk berfikir.btw,aku memang suke duduk sorang-sorang.nak buat camne kan?nih adew pulok aku dengar suara-suara sial yang menembusi telinga aku yang mengatakan aku xPERLU,xHARUS pindah ke serumpun.dorang cakap menyemak.hello??do i care?mampoi pegi.mak bapak aku yang bayar duet kolej.bukan mak bapak korank yang bayarkan.so what?*ikhwan ikhwan ikhwan.jangan membenci orang so that orang laen pon tak membenci ko.

dah2 bagus aku tulis satu article kew apew kew lagi bagus.dari melayan persepsi orang yang macam taek.matilah pegi.kalau korank rasa macam dah tak nak kawan dengan aku kew.so better you back off.bagus korank delete aku dari your f!@##*# Facebook Friends List.apew de hal kan.aku still adew mak bapak aku n kawan-kawan aku yang lain.kalau sesiapa yang terasa di sebalik kata-kata nih.so paham-paham jela.sapew yang makan mcd dye yang terasa mcd nyer.haha.

GEMBIRA??
lega aku lepas mendapat hirupan rokok yang tak seberapa mahal or murah.haha.at last,aku dapat juga bernafas di sebalik 1000+ bahan kimia yang terdapat didalam rokok tuh.cerite bab rokok pulak.atuk aku belah mama aku pon meninggal sebab rokok.aku pon tak tahu camne nak cakap.rokok dengan aku adalah suatu kemestian sekarank.nak2 kalau ada problem and aku nih pon selalu jew dengan nasib aku yang malang kan.so rokok lah menjadi rakan yang rapat sekali.huhu.nak harap pada awek.awek pon tak dew.*no women no cry.haha.tapi aku dah adew calon dah.cukup mase aku akan bergelar suami orang.nih semua plan mama aku.kalau tak mesti aku dah lame bercouple macam orang lain.

jap2 aku selalu macam nih.nak bercerite semua didalam satu entri.memang penuh lah kan.xmuat.so berbalik kew cerite atuk aku.aku pada dahulu kala nya rapat sangat dengan atuk aku.almaklumlah cucu pertama dalam family mama aku.so aku selalu naek moto EX5 and pegang dekat side miror tuh.chumel sungguh.nk upload gambar lappy baru hilang kan so gambar-gambar semua sudah hilang.sedey nyer.huhu.so setiap petang aku kan menaiki moto lalu menuju kew kedai apek dekat depan rumah nenek akutuh untuk membeli mainan kotak.pergh dulu JOJO paling mahal wei.so ble dapat jew JOJO senyum lebar lah aku.tapi semua tuh sudah berakhir.tepat jam 4am hari jumaat atuhku telah meninggalkan aku.time tuh aku baru jew mencecah 6tahun.tak sedar apew-apew wei.patot aku rasa pelik ari tuh kenapa atuh aku tak ambik aku dekat taska abim.slalu nyer dye yang ambik aku.

so nak dipendekkan cerita aku pon tak tahu kenapa aku tidak mempunyai kesedaran terhadap bahayanya rokok.walhal sudah banyak contoh kowt yang berlaku depan mata.jika ada orang bagi nasihat kat aku suruh hentikan merokok,aku hanya dapat mendengar dan nasihat tuh macam mencurah diatas daun keladi.memang degil dan degil.haha.

*pastikan anda membaca dan terus membaca bagi kisah nenek ku didalam entri akan datang.btw,berkemungkinan esok aku tidak mengupdate blog ini kerana berada didalam mod peperiksaan.kepada rakan-rakan yang menduduki peperiksaan akhir bagi semester ini.saya Muhammad Ikhwan Bin Kasim ingin mengucapkan selamat maju jaya dan senantiasa lah berdoa bagi mendapatkan keredhaan illahi dan tidak lupa kepada ibubapa juga.mintak lah restu daripada ibu dan ayah selagi mereka masih ada.
sekian~

GeRaM??

aku bagun2 jew arini dah rasa mcm nk pecahkan muke orang.geram gle aku dibuatnyer.roomate aku bukan nyer nk tutp pintu.nasib baeklah semalam aku membuat keputusan nak simpan lappy baru aku.kalau tak nahaslah aku kene rembat dengan ayah aku lagi.aku tak naklah "banana fruits two times" hahaha.dahlah perot lapa +roomate buat hal.langsung aku tak dapat nak sambung tido lagi.geram lak aku nih!!.cuba kalau dowang yang hilang laptop?apew perasaan dowag?aku rasa lagi macam orang giler nnt.aku nih dh cukup sabar jew dengan life aku yang sentiasa malang nih.time lappy aku hilang setiap hari adew jew malang yang menimpa.aku jatuh lah,assignmnet tak siaplah.macam2 lah lagi.pernah terlintaslah kat hati aku,knp semua dugaan nih pilih aku jew?padahal ramai lagi orang yang kat luar sane yang happy-go-lucky kan?

kadang2 semua orang ingat yang aku nih selalunyer happy jew.but dowang tak tahu pon yang aku nih merana kat dalam.downg just fkir yang aku nih boleyh jew lepak2 same dowg.dowg tak tahu yang dalam poket aku nih just adew 2 hengget jew.dowg tak fikir yang kadang2 aku nih terase dengan ayat2 dowg tuh.macam,"bla lah ktwong nak merasa ko bawak kereta?" dowg tak sedar yang aku berpikiran laen.aku paham maksud dowg tuh.aku paham sangat dengan kawan lama aku.kalau aku senyap jew mulelah kate aku nih emo.padahal aku cuba untuk mendalami setiap kata-kata dowg.dowg slalu cakap yang aku nih emo.padahal dowg tak sedar yang dowg pon emo juga.tapi semua nih berlaku ada hikmah dya.kadang2 aku rasa macam nak stay kat dalam bilik sowg2 n bertakafur.haha*dh macam sami yang bertapa pulak.haha.

aku benci dengan orang yang macam plastik tapi kadang2 aku pon macam tuh jugak.haha.tp aku memang tak suke lah jenis yang macam tuh.semalam aku pegi cafe serumpun nak beli makanan.aku baget makanan tuh rm3. so aku dh tapau kan untuk yan rm1.8 ditambah dengan nasi aku tadi so total rm4.80.nah sekali cukup2 dah duet dalam wallet aku.haha.kalau tak cukup tadi nak2 aku kene pinjam same are rull.haha.eah2 lari tajuk pulak.pasal plastik kan??so tengah2 kat cafe serumpun tuh aku adew jumpe zulfikar cozmate aku time aku diploma.so aku pon terfikir.nak dilayan mamat nih or blah jew.sekali dye datang kat aku pastuh dye jentek nipple aku.cam !#%#% jew perangai kan.tak matang2 lansung.so aku pon buat2 cam donno jew.aku ajak si are rull blah.hurm kenapa lah dye xreti2 nak berubah.patot pon xramai sangat kawan.haha.*mengutuk lebeyh nampak ikhwan?haha.

oklah aku nak mandi nih.baru jew bangun and terus mengadap mendenih.yela sebab tengah panaskan.so bagus luahkan dulu kat sini dari meletop dekat roomate aku kan.so nanti jela aku sambung eah.korank stay jew.

"i follow~" *jgn lupe follow aku*

10/31/2010

Tido,Tido,Tido.

Tido.apew yang best sangat entah dengan tido tuh.tapi aku rasa best kowt.sebab tido yang paling lame aku pena tido adalah selama 3hari and 2malam.ada orang cakap tido macam hantu tuh.tp syok gila seyh.nak2 klo dapat tido tanpa gangguan samada daripada "roomate" or sapew2 lah yang korank rasa ancaman sangat tuh.kalau cerita pasal tido nih aku paling benci kalau tido dalam bilik yang ada orang berdengkur.kalau ak dengkur tuh laen cerita lah kan.tp mostly aku jaranglah nak berdengkur.adalah mamat nih dalam bilik aku yang suke sangat berdengkur.rasa macam nak sumbat jew mulot dye dengan apew2.naseb baek aku nih jenis yang baek kan.kalau tak nahas budak tuh kene dengan aku.adew jugak yang suke tido and gelak2.cam pelikkan??tapi tuh lah aku.aku kalau dah letih yang teramat sangat mulalah nk gelak2 mase tido.sapew yang jadi roomate aku tuh kene lah sabar jew dengan karenah aku nih.pernah sekali tuh roomate aku time aku diploma melompat ketakutan sebab aku gelak besar time aku tido.nak2 plak besok tuh dya nak ambik final exam.time aku gelak besar tuh,roomate aku n kawan2 dye tengah tengok picture hantu dalam OH!tidak.pergh aku time tuh memang dah x sedar lah kan apew yang aku buat.haha.

Final dah nak dekat.tapi aku macam takde kesedaran langsung.hurm,kalau dah dapat 3 pointer kebawah nanti baru lah nak insaf kan.haha.rasa macam nak study tapi cam malas.asal slalu aku rasa macam tuh huh?syaiton banyak sangat kowt.sampai aku nak blaja pon dowang siap naek atas kapla aku pastuh suh aku tido.oik?adew plak kaitan cerita ni dengan tido.aku ingat aku taip nih dh mamai sampai xdew related dengan tajuk nih.haha.jap2 aku search kat google pasal tido mane tw adew banyak info pasal tido nih.haha.

From Petuasejagat.blogspot.com,


Lazimnya, masalah tidur berdengkur ni sering menghantui kaum lelaki. Di kalangan wanita pula, jarang kita dengar mereka tidur berdengkur. Kalau ada pun peratusannya agak kecil kot. Atau kalau berdengkur pun, bunyinya mungkin tak sekuat dengkuran si lelaki.

Sebenarnya, berdengkur ni bukanlah sesuatu yang merbahaya. Masalahnya sekarang, kadangkala dengkuran yang kuat ni boleh menganggu orang lain. Orang yang berdengkur tu bukannya sedar, kan? Pasangannya, teman sebilik dan orang yang tidur di sekitarlah yang terasa. Kalau tumpang tidur kat rumah orang, masalah ni boleh menimbulkan rasa malu gak.





Untuk makluman anda, ada satu petua untuk orang yang ada masalah tidur berdengkur nie. Iaitu gunakanlah kelebihan buah badam.





Cara-caranya;

1. Sediakan 7 biji buah badam.
2. Tumbuh kesemua badam tu sampai lumat.
3. Kemudian, campurkannya dengan air susu suam dan kacau hingga sebati.
4. Kepada yang ada masalah berdengkur tu, bolehlah minum air tersebut.

nih pulak pasal adab tidur dalam islam,

Rasulullah s.a.w memberikan contoh yang baik untuk tidur dengan doa-doa yang lengkap. Tidur itu sendiri sebenarnya mempunyai adabnya yang berlandaskan ajaran Islam, antaranya ialah:

a) Jangan dilewatkan tidur selepas solat Isyak melainkan ada hal penting seperti muzakarah ilmu, melayani tetamu dan sebagainya. Diriwayatkan daripada Abu Barzah, sesungguhnya Nabi s.a.w membenci untuk tidur sebelum Isyak.

b) Berwuduk sebelum tidur. Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud: “Jika kamu mendatangi tempat tidur kamu, maka berwuduklah sebagaimana wuduk untuk solat.”

c) Mulakan tidur atau baring atas rusuk kanan sebagaimana sabda Nabi s.a.w kepada al-Barra´: “Mulakanlah tidur kamu di atas rusuk kanan.”

d) Jangan tidur dengan cara meniarap atau menekan perut kerana sabda Nabi s.a.w yang bermaksud: “Sesungguhnya cara tidur meniarap adalah tidur ahli neraka.”

e) Amalkan membaca doa-doa tidur sebelum dan sesudah bangun dari tidur seperti yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w.

Ringkasnya, pengajaran Islam dalam persoalan tidur memberi penekanan bahawa tidur itu sebahagian daripada nikmat yang diberikan Allah. Demikianlah, ajaran-ajaran Islam yang begitu sempurna merangkumi segala persoalan harian hidup.

Subhanallah, tidak terfikirkah kita, sehingga ke aspek tidur sekalipun Islam ada menggariskan cara yg terbaik.

Wassalamualaikum warahmatullah.

Lappy Baru~

dh lame rasa nyer ak x on9.nih sume sbb laptop ak hilang.klo ak cerita balik pasal detik2 kehilangan lappy tuh nescaye kornak pon akan ckp "kecian nyer ko", "asal x lock lappy tuh??"n byk ar lagi bentuk2 soalan yang akan ak trima.tp semua tuh ak dh jangka dh.huhu.btw,lappy ak hilang tyme ak and roomate ak sume tdo kat bilik.hanya seorang jew yang akan pgi ke kelas pada pkol 8am tuh.so mlm tuh ak x dew lah nk lock bagai lappy ak tuh sbb ak bru lepas menaip kerje BBI2421 sbb minggu depan nk submit.tp semua tuh hilang sbb lappy a hilang.dem giler.ak terpakse nk kene taip balik.nasib baik mende tuh x dew lah banyak sangat.klo banyak adew giler jadi nyer.huhu.

nih lah wajah lappy baru ak yg tampan!!

eah2~xabis lagi kan ak nyer cerite pasal kecurian tuh kn.klo ak dpt bwt rakaman semula pasal kecurian tuh mesti korank dpt tw camne lappy ak kene curi.huhu.jumaat pagi anggaran masa 8-10 pgi.seorang rumate ak bangun pada masa itu.namun dya berkata yg dya masih nmpk lappy ak tyme tuh dalam anggaran 6.30-8 pagi.tp ak pon x tw ar samada dya tutup pintu depan kew x.so lappy ak hilang.dh di takdirkan kowt.huhu.akmal roomate ak paling depan hilang duet rm50 dan nazrin hilang enset dye.ak rasa lah kn.pencuri tuh masuk ikowt pintu depan pastuh dya masuk kat compartment akmal pastuh dya bukak laci n wallet akmal n ambik rm50 pastuh masukkan balik wallet tuh dlm laci balik.pastuh pgi trus ke compartment nazrin.*nazrin letak enset dye kat atas kepala dya atas katil.xkn lh nazrin xsedar kowt yg enset dye kene angkat kowt.geram nyer.pastuh dye pgi kew compartment paling last skali iaitu compartment ak.dye tguk adew laptop ASUS yg x di lock.apew lagi pastuh dye ambik ar.lepas tuh dye x trus kua dr bilik ktowg.dye pgi kew compartment depan balik kat compartment akmal utk ambik beg claz akmal.dye ambik beg claz akmal sbb nk masukkan laptop ak tuh.korank rasa kan??asal ktowg sume x sedar ngn apew yg si pencuri nih dh bwt.SBB SI PENCURI NIH GUNE ILMU PUKAU.abis kowt ktowg sume tertido.demet tol.geram lak kn.klo ak lh adew ilmu2 nih mst ak dh kasi mampos dh itu pencuri.kin panas jak nih.arghhh.geram.huhu.

so ari khamis berikutnyer ayah ak pon bawak ak pgi bli lappy baru.ak terpakse jual iphone ak tok bli macbook nih sbb ayah ak hanya bg ak rm2500 jew.mule2 ayah ak suh ak bli sony vaio jew tp ak rasa baek ak jual iphone ak tok bli macbook kn.bla lagi nk merasa pakai macbook.dh alang2 nih bli jela.so ak pon g bli macbook.ak igt kn senang nk gune.mule2 gune mcm owg giler gak ar sbb laen kowt.slalu nyer korank nk copy n paste tekan control+c (copy) kn??tp kat mac command+c.huhu.tension ak.pastuh ak pelik asal dya x bagi ak office.adew kew patot dya tanya ak nk bli kew office rm559??dem.ak rasa baek ak g bli cd lopek jew kn.jenuh gak ar ak kelling lowyat tok carik cd lopek tuh.last2 ak tnye adew kakak tuh.dya ckp dlm loyat nih dik mmg dh xdew owg jual cd cetak rompak.arghh dem giler mase tuh wei.penat ak jalan2 pastuh dye ckp xdew plak.

pastuh ak pon trus kn perjalanan dlm lowyat.pastuh ak ttbe nmpk kat lorong sunyi tuh adew mamat nih bwk cd cetak rompak.so ak pon tnye kedai kat sebelh tuh pastuh abg tuh ckp.adik pgi jew kat kedai seblh tuh pastuh ckp nk cd apew.mase ak dtg kat kedai tuh.ak x nmpk satu cd pon.cam giler dibuatnyer.ak pon patah balik kat abag td tuh sbb tkot nk tnye.ak pon ckp kat abg tuh.mne cd nyer abg xdew pon?.abg tuh pon sengih n ckp,"lah mst lh ko x jumpe sbb mende tuh kn haram kat sini","ko pgi jew ckp kat lengchai tuh yg ko nk cd word for mac".pastuh ak pon pgi lah balik kat kedai tuh.pastuh ak ckp mcamne yg abg tuh sruh.pastuh nk dipenikkan cerite.lengchai tuh pon install kan trus tok ak sbb ak suh dye install trus.pastuh ak balik ngn hati yg tenang~hahahahaha..