11/13/2010

Nak Mara,Kawan kn~

Status Update : mode bru lepas abis exam paper HRT.aku lupe pasal history of tissue culture.demyuh.



Tajuk entri ni berkisarkan mengenai perangai kwn.biar ak terangkan sedikit pasal kawan.kawan adalah merupakan teman yang berada disamping kite yang selalu mendampingi kite time kite susah mahupun senang.kawan juga mempunyai banyak definisi mengikut persepsi dan pandangan orang lain.tapi bagi aku kawan adalah rakan yang selalu berada disamping aku time aku happy and susah.but time susah tuh memang susah lah nak cari kan.sebab memang lumrah kehidupan kawan nih akan berada disamping kite time kite senang jew.time susah memang lah susah nak nampak batang muke kan.tapi adew lah segelintir kawan-kawan aku yang sentiasa membantu aku xkire dari segi kewangan mahupun pabila aku susah hati.*cop2 aku macam pening lah cakap menggunakan ayat penuh nih.macam skema gile.haha.


*gambar hiasan dari kiri atas dan baru kekanan yew-aku(ikhwankasim),nurlida zainol,farhan abdullah dan fadzlina a.azis.nih semua kawan2 aku yang rapat.since dari 1sem diploma.sampai ke praktikal.so dh byk garam2 kat muke yang ktowg telah tempoh.haha.gado2 mulot tuh jgn cakap.siap adew 1sem x bercakap sesama sendiri.so apew owg ckp hubungan kami nih dh bagai air yang dicincang xkan putus(*mmg lah air xkn terputus unless korank bwt sekatan or empangan kn.)

Type of kawan.

1). kawan yang rapat n backing kite.
kawan jenis ini mmg susah nak cari.seyesshit nyer.hoho.tapi korank akan dpt jumpe gak but populasi mereka2 nih adalah sedikit.haha.once kawan jenis nih dh kawan ngn korank.jgn korank bwt dowang macam "SAMPAH"haha.ayat tuh adew cerite but nnt panjang sgt entri nih.haha.

2) kawan yang baik kat depan but kutuk korank kat belakang.
mak aii.kawan jenis nih mmg patot dihindari atau di BUANG jaoh-jaoh.kalo kornak nk kawan boleyh tp korank kene batas2 kn sikit pergaulan korank dengan kawan jenis ini.haha.sbb klo korank salah ckp kew apew kew mst kornak kene bahan kat belakang.pastuh tup tup korank kene bahan ngn kwn yg lain.shiall btol perangai kn?haha.bgus korank pkol jew.haha.

3) kawan yang tolong kite tapi meminta balasan.
hurm ssh nk ckp part nih sbb kawan jenis nh ssh skit nk cari sbb sifat nih bkn akan selalu timbol kalo korank x kawan dgn dowg lame.huhu.korank kene tau jga camne nk handle jenis2 mcm nih.hoho.aku kurang skit kwn yg camni tp rasa nyer adew kowt.contoh bg situasi nih adalah = korank g beli kan makan tok dye kn pastuh nnt kalo gado mst dye ungkit balik sbb ari tuh dye dh pena tolong korank beli makanan tok korank balik so fair lh kn???mcm tuh kowt contoh dye.(*kalo adew contoh yg lain korank boleyh taip kat comment box kat bwh tuh yew.)

4) kawan yang kawan dengan kite just sbb kite nih kaye or berada.
hurm belambak,bersepah,terabor.tuh jew aku boleyh cakap.mmg lumrahlah kan kalo orang nak kwn ngn kite just sbb kn kekayaan kite.huhu.kalo korank ttbe jatoh mskin kew apew kew.mst korank TIDAK AKAN DIBANTU malah dikeji lagi.alh toksah ckp contoh lain lah.kornak tguk klo adew sedara mara korank kn yang dahulunya baek ngn korank just because parent korank berada skit or berpangkat kn.but once parent ko dh jatuh or pencen or xdew duet,adew dowg nk dtg uma n bg pinjam duet (*atleast) or dtg melawat.dahulunye rumah korank slalu jew dowg dtg but skrnak past korank dh jatuh muflis.ADEW NAMPAK BATANG HIDUNG?TAK ADEW KAN?so korank kene lah paham2 sendri.korank boleyh kenalpasti lah jenis2 mcm nih.malas ak nk mention kat sini.nnt adew owg terasa or WAT-SO-EVA word akan terkeluarkan.haha.

5) kawan yang dari jaoh dh kutuk kte.
DEMYUH.dari jaoh dh kene kutuk nih apew macam?perlu kew korank nk kawan lagi?bgus korank bawak kereta n trus langgar lh wei kawan mcm nih.nih bukan kawan tp lawan.haha.perangai mcm taek jew kn.kalo kawan jenis nih bergabung dengan kwn jenis baik dihadapan kite but blakang ckp mcm2 xtw jadi apew wei.jap aku bwt pengiraan.haha.

(KAWAN DARI JAOH DH KUTUK) + (KAWAN DEPAN BAIK,BELAKANG CAM BABI =
(KAWAN YG PTOT KORANK PIJAK DENGAN KAKI)

6) kawan yang memang x boleh pakai.
hahaha.aku rasa this one pon mcam golongan kat atas tuh jugak just korank kene plus kn gelesan trelar 14 tayar.so korank akan puas hati dengan kematian dihadapan mate korank kn.jenis2 mcam nih mmg mengundang kepada down kn feeling korank jew.so daripada korank sakit ati or terluka.better u aviod this kind of !@##$$ friends.so that korank x kan menysal di kemudian hari.sesal sbb knp korank kwn dengan kawan yang mcm nih.huhu.

owh ok2.just sampai 6 golongan jela.kalo aku mention lebeyh2 nanti adew lah mulot2 !@#$$% yang akan mengata aku dari belakang.this blog aku x private kan so what u expect kn.mstlah semua bace.nak2 skrank nih semua orang dh adew BB(broadbandlah jgn salah teka).so now everyone can surf.haha.*sorry to airasia sbb tergune skit moto korank.cam best kowt moto tuh.huhu.so secara kesimpulannyer.korank yang menentukan sape yang patot korank kawan.rasa2 macam tergolong dalam golongan diatas jew,try to avoid him/her.nih semua tok kesenangan korank jga.aku menasihat jew.korank yang menentukannya.dan bagi sesiapa diantara kalian (*opps terkeluarlah pulak tajuk lagu d'masiv.huhu.) yang merasakan dirinya seperti diatas,sila2 lah coba untuk memperbaiki diri anda.dan korank mst mcm bggng kan kalo korank termasuk dalam golongan ini.sebenarnyer kite pon kadang2 x sedar yang diri kita nih dah tergolong dalam golongan tuh.so try2 lah bermuhasabah diri sendri.aku jga pon manusia xterlepas kowt dalam mengejek2 kawan2 or sapew2.so aku sedar diri.klo korank rasa aku tergolong didalam golongan diatas.please fellas,please let me know first.huhu.akhir kata maju lah ikhwankasim.blogspot.com untuk diri aku.muah2x...

Tammat

*jika terdapat sebarang ketidakpuashatian terhadap blog ini.or jika terdapat cadangan tajuk yang ingin diulaskan or jika terdapat sebarang keraguan mengenai entri ini.jangan lepaskan peluang ini untuk meninggalkan comment anda didalam comment box dibawah nih.hahaha.segala comment anda didahulukan dengan ribuan terima kasih.i follow~

11/11/2010

Jiwang Atau Karat???

Status Update : mode malas nk stdy even adew 3 paper nonstop dari hari sabtu,ahad and isnin nih!dem malas nyer!!huhu.


Salam kepada semua pembaca.
pada entri kali ini.saya muhammad ikhwan bin kasim akan menceritakan mengenai kebarangkalian sesorang lelaki itu jiwang atau karat.?!@#$$ dem asal skema giler entri kali ni kan.aku pon mcm taek jew bace balik.demyuh.huhu.

Jom kte soal slidik orang nk??
hahaha.aku pernah menanyakan beberapa orang lelaki pasal tajuk ni.bagaimanakah ciri-ciri lelaki jiwang karat or x karat.or bwat2 karat.haha.tp bukan tuh point dye.haha.aku tnye pasal adakah pempuan nih suke pada lelaki jiwang2 nih or tak.btw,aku xjiwang langsung.cam taek.owg slalu ckp pasal gentleman kan.but aku tak tergolong didalam golongan gentleman langsung but "gentel man".haha.berbalik kepada point asal.pasal lelaki jiwang nih.ada owg ckp lelaki jiwang nih adew pempuan suke.and some of them x suke langsung.downg ckp meluat lah apew lah.tp sume tuh bergantung kepada pempuan tuh sendri either suke lelaki jiwang or xjiwang.tp kte yg lelaki nih kadang2 memang x sedar yang kte ni dh terjiwang.contoh nyer seperti dibawah:

contoh situasi 1,
awek korank jalan same korank pastuh ujan.mst korank bukak jaket n pastuh bg kat dye.or klo korank tgh hangout kat jalan mst korank nk cari tempat tok berteduhkan?so mende2 camni mmg secara tidak sengaja berlaku dan kte xsedar pon nk jadi gentleman.haha.

(*hurm kalo korank bwt camni ngn awek korank kat pulic di malaysia.klo xkene sepak terajang tuh x sah.haha.kite nih kn owg melayu yang beradab sopan.tp in this case bkn picture nih yg aku maksudkan.gambar nih just tok hiasan jew.but klo korank jew adew jaket n awek korank xdew.kompem lah korank akan bagi kat awek korank kn.or pakai same2.haha.macam salah jew aku cakap.huhu.)

contoh situasi 2,
korank makan kat kedai makan n pastuh korank tguk awek korank terkial2 nk bukak wallet tok bayar.(*either awek korank nk kikis duet korank or dye sje jew nk korank belanjew).haha.so korank mst lah akan byr kan tok awek korank kn?huhu.

(*monolog si lelaki = "apew sengeh2 huh?bayar tong-tong lah.nak harap aku jew bayar.mampos lah bapak aku.nak harap duet gaji seciput nih.mkn nk tempat UP jew.xdew2 ko igt ko sengeh lebar tuh aku nk byr full?skali2 boleyh ar.nih selalu kowt.smlm gune duet aku.arinih gune duet aku.demyuh.)

contoh situasi 3,
korank kua same awek korank tguk wyg.pastuh korank jalan depan dari awek korank.part gelap sbb terlambat masuk panggung.so korank akan lead lah kn tok cari tempat duduk dengan handphone touchlight korank kan??haha.tuh sume mmg lah terjadi secara tidak sengaja.

(*salah satu contoh x disengajakan bergentleman.pegang kan popcorn ketika didalam panggung.igt si jejaka hanya pegang pop corn yew.hahaha)

but korank mst tw yang adew part2 lelaki yang terlebih jiwang ni.or saje2 terlebih macho teramat dalam sesuatu situasi.kadang2 korank pon boleyh nmpk yg mamat tuh jiwang karat or x.dari segi jalan dye.gaya dan perwatakan dowg.so korank jgn terperanjat klo korank terbace dalam phone dye msg2 jiwang karat.rasa nk termuntah,geli semua bersatu menjadi satu.haha.

tapi bagi aku lah kan.nak jd jiwang nih x salah mane pon.xkene tgkp ngn polis pon.xkene gari pon.just korank akan dipandang mcm terover lah sikit.(*sowi klo sapew yg makan mcd dye yg terasa bigmac nyer).haha.tp ok kowt kadang2 terjiwang.kadang2 pempuan suke.tp jgn terkerap sgt.matilah kene black list nnt.haha.

cop2.korank pernah x nmpk mcm lelaki yg post video kat FB yg mcm ayat2 cinta or adew video slideshow pasal stuff yg jiwang2 nih?klo adew,NAH!!!tula dowg.haha.tp kadang2 tuh dowang post just mcm mengimbau kenangan dowg same x2-awek dowg.tp kte dpt detect lh yg downg nih jiwang bin karat.haha.tp bile pikir-pikir balik lah kan.jiwang dengan lelaki kadang2 x boleyh dipisahkan ini kan pula nak di musnahkan kn kn kn??haha.but for me,the jiwang stuff comes in an unexpected event.mcm yg dh ak mention kat atas tuh.haha.aku mmg not jiwang 100% but klo terjiwang,Yessss.

TammaT


*PERINGATAN
(kalo korank rasa buhsan nk membaca2 nih.trus click x kat tab atas tuh.aku karang tok sesiapa yang berminat nak bace jew.haha.)

kring...
jam loceng skola aku berbunyi tatkala habis waktu pembelajaran.aku terus berkejaran balik ke rumah selepas mendapat panggilan parent aku.aku pelik dan hairan.apa yang penting sangat sehinggakan parent aku tunggu di luar skola untuk menjemput aku.pemikiran aku berpinar.kenapa??.sesampai di kereta,ayah aku mengatakan bahawa nenek aku telah meninggalkan aku.arghhh.buat pertama kali air mata aku berlinangan dan titisan air mata jatuh ke baju sekola ku.adakah ini air mata yang jarang aku jatuh kan?kenapa aku tidak dapat melihatnya disaat dia di tarik nafas terakhirnya?kenapa aku tidak mendapat kesempatan melihat dia disaat akhir?kenapa aku bukan orang yang berada di sisinya untuk membantunya untuk mengucap dua kalimah syahadah?kenapa?kenapa?

setelah lama nenekku aku jaga.akhirnya dia pergi jua meninggalkanku.dengan wasiatnya yang terakhir pada pagi itu sebelum aku pergi ke sekolah meninggalkan nya.redup sayup matanya memandangku sambil mengatakan."wan,kerjalah kau makan gaji.janganlah berniaga macam makbapak ko.dan dengarlah cakap mama ko tuh. dan janganlah pulang lewat malam, dan janganlah bagi mak ko menangis." itulah nasihat nenekku ketika pagi itu sebelum dia menghembuskan nafas terakhir ketika aku sibuk belajar di sekolah.

ketika itu mulalah terngiang-ngiang dipikiranku mengenangkan kenangan aku bersama nenek ku.hari jumaat pada kebiasaannya,dia akan memberikan aku duet 10rm sebagai belanja pada hari jumaat.dia lebih gemar untuk memberikan aku duet daripada memberikan kepada orang yang menjual-jual diluar rumah nenek aku tuh.ketika bulan ramadhan,aku berbasikal kerumahnya untuk mengambilkan bubur lambuk di masjid.ketika malam raya,aku lah orang yang pertama yang menggatah ayam rendang pedas nya.arghh kenapa baru sekarang aku mengingatinya.masih segar di ingatanku.masih,masih dan masih.

namun sekarang aku sesal dengan diri aku.sudah masuk dua tahun kali beraya. namun pusaranya tidak juga aku kunjungi.tidak juga aku duduk disisinya sambil membacakan yaasin.tidak juga mencurahkan air mawar kepadanya.