12/30/2010

Mental or Mentality???

Status Update : tengah packing tuh balik kew kolej terchenta.haha. *sangat terchenta!!

HYE + HOI + HURM...
geram tak sudah - sudah aku pasal mentality masyarakat zaman sekarank nih. bukan apew. macam tak adew kesedaran sivik. padahal kat skola dulu adew jew ambik subjek sivik. but still tak memaham langsung. tuh lah dia akibat ponteng skola or FLY skola sangat.
_________________________________________________________________________
Bab kali nih aku nak menegaskan pasal mentaliti masyarakat yang suka :

1) Buang sampah merata.
buang sampah tuh bukan susah pon wei. bukak tudung tong sampah then masukkan sampah korank tuh kedalamnya. bukan aku suruh korank pergi beli tong sampah pon. masukkan jew. insiden yang paling aku tension time aku dekat apartment aku. aku tengah stay - stay kat bawah. tetibe adew plastik biskut berisi biskut jatuh dekat depan aku. masib baeklah tak mengena aku. kalau kene aku, nescaya seranah atau makian kene kemuke korank yang membalingnyer. arghh!!demyuh betol. mak bapak korank tak ajar kew buang sampah kat dalam tong sampah. chait~

2) Tak berterima kasih dengan setiap yang diterima.
bukan susah pon korank nk cakap "terima kasih" kn? bukak lah mulot korank tuh tuh say simple word tuh. adew mutiara kew kat mulot korank huh? *sapew yang makan mcd dia yang terasa bigmac nyer.haha. masalah nih aku dh taip dengan penat oleh kawan - kawan kat entri yang lepas. huhu. so kepada sesiapa nak bace sangat pasal entri tuh pergilah korank mencari nyer. huhu.

3) Tak berikan tempat duduk kepada yang lebih memerlukan.
please, please and please be perikamanusiaan sikit dekat sesiapa yang memerlukan tempat duduk walau kat mane jew korank berada. nih dalam train lrt aku tenguk adew sesetangah jew yang memberikan tempat duduk mereka kepada orang - orang tua or akak yang adew anak - anak kecik. korank tak kecian kew tenguk dowang berdiri sarat dengan anak - anak or barang - barang dowg? kalau aku rasa macam nak nangis jew aku tenguk. nih kan korank. tak adew perasaan kew wei?? so please ar bagi tempat duduk kat orang yang memerlukan. kalau korank rasa malu kew nk bagitaw dekat akak -akak yang sarat dengan barang tuh, korank just bangun and buat body contact dengan dia ar. mesti dorang paham and senyum. and senyum tuh bukan sebab korank hensem or cantik, tapi sebagai terima kasih kay. jangan salah anggap pulak. huhu.

4) Tak bercakap dengan nada yang perlahan and sopan - santun.
kes nih aku kene time adew dapat panggilan telefon daripada !@£$% aku. adew kew patot dia tengking aku. aku tahu lah aku salah. but the way dia mara - mara tidak menyelesaikan apa - apa wei. lagi memarakkan lagi api kedua - dua arah adew lah. sepatotnyer cuba cakap elok -elok kan. kite nih rakyat melaysia yang bersopan - santun, so pandai - pandai lah cakap slow -slow. orang yang jawap pon mesti senang untuk mendengarnyer. bukan susah pon kan. tuh nasib baek dia cakap dengan aku. kalau dia cakap dengan samseng mane - mane kew. nescaya makian bertepek ke dahi dia kan. haha. baru lah kene buku dengan ruas. huhu.

* kepada sesiapa yang menjaga kaunter pertanyaan or kaunter khidmat pelanggan. please, cakap lah elok - elok sikit kepada pelanggan anda. even dia yang salah macam mana pon. please turunkan nada suara anda. jangan menengking or cakap kasar dengan pelanggan anda. anda harus say yes yes yes yes. even dia yang salah. tuh kn salah satu prosidur jugak kan?? bak kate dalam bisnes, "customer always right".

5) Tak perihatin terhadap orang lain.
kalau korank berada di kedai mamak or cafe yang adew wireless tuh. korank tenguk membe nih dah kelam kabut dah sebab bateri dia dah nak abis. so apew yang korank harus buat? tak kan lah nak bia jew korank punyer plug cable tuh terpasang sampai esok kan?. korank bagi lah membe tuh gune sekejap. alah bukan lame pon nak cas bateri lappy tuh. korank pon dah sepanjang hari kat sane kan. so be perihatin lah yew. jangan "sell-fish" sangat. kite nih 1MALAYSIA kay. huhu.
_________________________________________________________________________

aku rasa tuh jela setakat nih. nak comment banyak - banyak pasal mentality nih memang tak abis kowt entri nih. sebab banyak lagi mentaliti masyarakat yang sengal ayam sangat nih. but aku rasa this 5 things memang penting kowt dalam pergaulan masyarakat 1MALAYSIA nih. korank yang terkena sila - sila sedar sikit. this the way kite nak improve kite punyer diri. kalau kite tak ubah diri kite, sapew pulak nak ubahkan diri kite kan. 
"ALLAH tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu, kecuali mereka yang berusaha untuk mengubah nasib mereka"~

fikir -fikirkan dan selamat beramal.acece~

12/29/2010

Susah Sangat Kew Nak Cakap "TERIMA KASIH"??

Status Update : eah - eah tadi dh update kn??berkobar - kobar nak update post cepat!!

tengah - tengah blog walking tadi aku tiba - tiba rasa tertarik dengan entri blog kawan aku nih syafiqah insyirah so aku adew copy and paste entri dye untuk tatapan korank sebab korank will never boleyh access pon sebab dye dh privatekan blog dye. so nih lah entri dye...

_________________________________________________________________________

Terima Kasih Thank you

Sesetengah orang tak pandai cakap terima kasih kat orang yang dah berjasa padanya. Berjasa tu tak kira la dalam bentuk apa pun. Terima kasih bila dapat balance duit ke masa beli apam balik kat pasar malam, terima kasih bila ibu buatkan bekal nasi goreng before pergi class ke, terima kasih sebab orang tunjukkan tempat makan yang best, or terima kasih sebab orang tolong kutipkan buku korang yang terjatuh berterabur kat lantai. Macam macam terima kasih lagi lah.
When someone give their helps, a single thanks will definitely cheer them up kan.

Tapi sekarang ni aku dah jarang dengar orang cakap terima kasih. Kesian rakyat Malaysia ni. Bila orang bagi duduk dalam LRT sebab kau mengandung pun berat mulut nak cakap"Terima kasih, dik". Ish ish ishh. Bukan apa, tak ada salahnya cakap terima kasih kan. Sejuk sikit hati orang yang tolong tu bila di appreciate. I'm sure senyum ikhlas orang tu bila dengar terima kasih. Tapi sesetengah manusia tu mesti ado hati koring gini; " Tak ikhlas lah kalau kena cakap terima kasih, kalau tolong pun kena bagi balasan balik".
Ehh eh ehhh, kesiannya orang yang fikir macam tu. Tak ada budi bahasa, adik kecik aku tu pun pandai cakap thank you kalau dia dapat susu, ibu aku senyum cakap sama-sama. Ada berkali kali tu waiter datang ambil order and hantar air masa makan kedai, bila cakap terima kasih dia mesti angguk dan senyum. So kita dah secara rasminya membuat dia tersenyum. Kan best macam tu. Jangan la takut respond yg kita dapat kalau cakap thanks, sebab mesti respond tu tak menghampakan kita :)

Kau cakap terima kasih bukan rugi apa pun ye tak? Tak keluar peluh pun cakap terima kasih. Aku slumber je boleh cakap thanks terima kasih kat orang bila ditolong. Tak gugur pun gigi aku, tak bersimpul pun lidah aku. Kenapa lah berat sangat mulut nak cakap terima kasih. Bukan mati pun kalau cakap. Siap boleh eratkan silaturrahim lagi tu ! ( ha aku membebel )

Syiqoq's Thanks speech  ;
Dikesempatan ni I nak ucapkan terima kasih pada family tercinta, Ibu Ayah adik-adik,
I love you!
Terima kasih la kat youalls yang lain yang tolong I ke, yang tak tolong I ke, untuk semua yang youalls buat untuk I, made me became what I am today. Semua la terima kasih tau :) Appreciate !


THANK YOU

_________________________________________________________________________

moral disebalik entri kawan aku nih adalah...
please say thank you kalau orang tolong kite. walaupun korank rasa pertolongan tuh macam kecik jew or macam x nampak pon yang dye tolong korank atleast korank say terima kasih. mesti orang yang tolong tuh rasa lega dan berkobar - kobar nak tolong korank lagi pada masa akan datang kan???. susah sangat kew nak cakap THANK YOU or TERIMA KASIH. banyak sangat kew air liur korank yang abis huh? * kadang - kadang aku rasa macam nak pukul jew sapew yang x reti - reti cakap terima kasih nih. orang dah tolong penat - penat. xreti nak menghargai orang lain. tunggu lah time korank kene balik. ingat wei, hidup ini bagaikan roda. so korank paham - paham jela bila roda tuh berputar. then you will know camne rasanya. haha.and lagi satu, kalau adew orang cakap senyum tuh sedekah, then say thanks tuh apew korank rasa? fikir- fikirkan dan selamat beramal...

12/28/2010

Nasihat Buatmu~

Status Update : baru bersemangat nak berblogging~

kata- kata dibawah nih ditujukan khas kepada adik aku, Muhammad Fikhri Bin Kasim yang sekarang ini menyambung pembelajaran ke Kolej Universiti Islam Melaka (KUIM). so amati dan selami setiap rangkap okay?. huhu.
_________________________________________________________________________

tangan yang membeli lagikan hiba...
tangan yang menerima apakah deria??
ketika poket kering tak terkata...
niat penuhi impian kecilmu katanya...
ke merana gading impian besarmu..

kerja pagi hingga petang...
mencari kepuasan anak - anak...
namun apa balasan ???tiada!!!!
hamburan kata - kata keras...
hamburan kata - kata dusta...
hamburan kata - kata makian...

itukah katamu kepada beliaumu??
itukah balasanmu kepada beliaumu??
itukah harapan yang beliaumu impikan??
dari tapak kecil kamu berjalan..
sehingga selangkah ko tinggalkan..
ko tinggalkan beliaumu kerja sendirian??...
dan hamburan bertempiaran??

ko sudah besar...
ko sudah matang...
ko sudah pandai berkata - kata...
ko beringatlah sebelum mereka...
sebelum mereka pergi..
pergi meninggalkan mu~
_________________________________________________________________________