5/01/2011

Hey TUA!!!

Hai Semua,
aku rasa dah lama gile rasanya aku x update aku punyer blog nih. dah jadi macam pekasam buruk dah. hehe. nih semua pasal busy MGP (malam gemilang putra) plus Assignment yang lambat nak siap plus masalah rumah tangga and so on. haha. jap-jap, nih bukan cerite yang aku nak cete kan.

*cerite ini tidak ditujukan kepada sesiapa, nih just luahan hati jew. kalau korank adew sesuatu nak cakap kan, just PM aku kat facebook or comment kat bawah tuh yew. kalau rasa-rasa buhsan and dah fedup nak bace. so korank tekan jew button X kat atas web browser korank tuh. kan senang. haha.

luahan pertama,
baru-baru nih aku dapat terima banyak wish birthday dari facebook sempena besday aku. tetibe aku teringat kembali time-time aku kecik dulu. dulu kalau besday mesti dapat apew yang aku nak. *alah korank pon macam tu jugak kan?. tapi skarank nih, aku rasa apew yang aku mintak mesti xdapat. lately aku macam berangan-angan nak makan kek secret, but at the end of the day, satu kek pon xdapat. adew jugak parent aku peruntukan duet untuk beli kek, but aku still x beli kek sebab adew mende lain yang nk kene bayar. aku rasa macam bile dah besar nih, aku rasa lain. macam kene abai jew. mungkin sebab birthday aku jatuh pada masa-masa kengkawan aku tengah sengkek plus dalam mood final exam kan. tu kowt sebab dye. tapi rasa terasa jugak, orang lain parent buat bbq party untuk dorang, or balik rumah and mama masak kan masakan kegemaran untuk dorang but aku...rasa macam terbuang abis, tapi nasib baik adew kengkawan yang buatkan aku x terasa terabai.

walaupon dalam busy sebab final exam, aku gagah jugak keluar same kengkawan aku untuk hiburkan hati aku sikit. yela, nanti kalau duduk bilik jew, sedey pulak kan. so aku pon jenjalan ke alamanda untuk tenguk wayang, tapi sebab adew membe aku nih adew paper besoknyer, so cancel tenguk wayang. hurm hampa betol. sepanjang hari bes tuh, aku rasa gembire sangat-sangat sebab dapat kua dengan membe aku. tapi jauh disudut hati aku, aku sedey sebab xcelebrate same parent aku kat rumah tuh. yela dulu time diploma, memang tak dapat pon nak celebrate kat rumah sebab jaoh kowt. sapew nak belikan tket flight dari bintulu sampai kl pergi-balik kan. so skrank nih aku rasa, aku patot pon celebrate same parent aku dekat rumah tuh. tapi aku buat sebaliknya. aku hangout same kengkawan aku, and yang paling sedey skali, parent aku bagi duet untuk celebrate dengan kawan. kadang-kadang rasa macam kejam pulak kan sebab kite nak happy-happy gune duet parent. rasa macam kecian dengan dorang. dorang dah lah keje siang-malam untuk bagi kite duet belanje. sekali kite joli same kengkawan macam tuh jew. rasa macam unfair lah bagi dorang. tapi aku xtahu nak cakap macam mana. diri aku kadang-kadang rasa kecian tapi still jugak mintak duet kat parent aku. kadang-kadang lepas parent aku bank-in jew duet terus aku msg or call nak cakap terima kasih. aku anggap dengan mengatakan terima kasih tuh, aku akan rasa lega dari rasa bersalah sebab gune duet parent aku tok joli-joli.

so bersempena dengan umor baru aku yang berangka duadua ni, aku adew tulis beberapa garis panduan baru yang patot aku ikowt sampai next angka tuh berubah. hehe. tapi takkan aku nak mention kan kat dalam blog nih kan?mestilah kene simpan sendiri-sendiri jew. or dalam note pad iphone aku kew kn?hehe. tapi semuanyer adela berkisar pasal:

1) hormat plus hargai pemberian parent and orang lain.
2) cuba jage hati orang lain even hati sendiri tak terjage.
3) cuba buat kerja or task satu-persatu.*jangan gelojoh nak buat semua kerja dalam 24jam...
4) cuba untuk tidak buat muke or body-contact yang membuatkan orang lain terasa or salah faham.
5) tolong semua orang walaupon diri sendiri tak tertolong sebab nanti adew jew bantuan daripada ALLAH. *hehe,yakin~
6) cuba menggunakan duet dengan lebih berjimat dan kalau ada lebih tuh, belanja kengkawan sebab adew bapak aku cakap yang harta yang ada pada kita tuh bukan semuanya hak milik kita, adew part atau hak orang lain pada harta kita tuh.*so jgn kedekut sgt kay~
7) cuba jangan cepat terasa if orang lain xmampu untuk jadi macam apa yang kita mahukan. sebab kite tak de hak untuk mengubah seseorang itu unless diri dye sendiri terbukak hati untuk berubah.

*dah lah.banyak lagi sebenarnya, adew more than 50 aku adew tulis. semua tuh perkara yang wajib aku ikowt sepanjang angka umor aku dalam angka yang sama.hehe.

luahan kedua,
kadang-kadang aku xtahulah samada orang paham ke x masalah aku. or dorang just ambik macam endah tak endah jew. aku dah lah adew masalah family, masalah dalaman, masalah kewangan, masalah kelas, masalah dengan lecturer. tapi dorang macam pretending macam tak faham dengan masalah aku. alah obius lah kalau korank tenguk aku diam jew. maknenyer adela masalahnyer tuh. tapi nih tidak, still pretending macam aku nih orang yang paling free dalam dunia. bile-bile mase boleh ajak meeting, bile-bile mase boleh ajak lepak. memanglah aku nih jenis kaki jalan, but sometime, aku rasa macam stress sendiri-sendiri jew. nak pergi jumpe kaunselor, malu pulak. so aku pon blur and diamkan diri jela. kadang-kadang tuh rasa adew kawan tapi macam tak adew kawan. kite rasa kite bole cerite same dorang but dorang just akan cakap "hurm,kecian ko", "xpew saba owh" dan ayat-ayat yang dorang bagi same jew.

aku bukan nak jadi selfish kan pentingkan hati aku jew. or nak kengkawan aku dengar cete aku jew kan. but sometime, cube lah tanye aku kew.haha. *tapi kalau aku tengah betol-betol marah jangan pulak korank pegi tegor macam biase, nanti adew penangan selipa jepun terus ke dahi.haha. tapi seyes, kalau korank rasa korank nak cerite masalah korank, korank cerite jew dengan aku. aku ok jew tuh. and if korank dah cerite dengan aku, barulah aku akan bukak cerite pasal aku pulak. so adew lah konsep "give and take" kan?. nih x, kadang-kadang tuh aku jew yang berceloteh lebih tapi dorang simpan-simpan. macamlah aku nih jenis yang bagitahu semue orang. geram owh kadang-kadang macam tuh. rasa macam nak pelempang jew. lagi satu kalau tak nak cerite kew, so xpayah lah bagi hint-hint yang adew cerite kat aku. nih buat aku tertanye-tanye sangat. tapi xpela. semue orang adew cerite masing-masing yang xpatut diberitahukan.

aku rasa aku kene bercuti kowt. but seems budak asasi akan masuk xlama lagi, so aku pon mane lah adew cuti nak balik rumah. kene jage kolej jew nanti. arghh. rasa stress tapi best kadang-kadang macam tuh. membusykan diri. so aku terlepas daripada terfikir masalah-masalah yang lain. bukan aku nak cakap aku xselesaikan masalah yang lama tuh. just nak lupa kan sekejap tok fikir apew yang jadi seterusnya. dulu aku rasa aku dah cukup tabah dah dengan apew dugaan yang ALLAH bagi kat aku. but skrank nih bertambah-tambah sangat. tula semua masalah nih berbalik kepada tajuk asal iaitu tua. bila kita dah tua, mesti akan banyak lagi masalah yang kita tempuh sampai lah kita betol-betol dah tua ganyut yang dah susah nak gerak tuh. so at that time, apew yang kita harus fikirkan adalah BERIBADAT PLUS KEDATANGAN AJAL. ishhh takot pulak cerite bab-bab kematian or ajal nih. sebab amal ibadat masih xcukup kowt.

sekian~

7 comments:

  1. ada sipi2 lah ikhwan cerita tentang aku..adohaii...bukan aku x nak cite itu semua....kite org just x nk bg ko stress jek..biar kite org yg tanggung semua nie....harap ko hormat keputusan yang aku buat nie yerk.>!!! klu tiba2 aku terbuka hati nk cite aku akan cite..tp bukan sekarang k..

    ReplyDelete
  2. hyee awkk!! first time drop komen sini..everybody ade masalh..same mcm eyka..tapi try to remove n be happy..dunia ni singkp jgn pikir sedih sgt..enjoy and live your life..

    anyway first time eyka baca cerita org sampai habis..selalu eyka pangkh sebab byk blog mcm ayat mat rempit..awk tulis okei..not bad senang eyka baca..nice one ^^

    eh..terkomen byk plak..sory eyka ni bising skit..maaff..=.="

    ReplyDelete
  3. aku harap ko tabah dengan semua dugaan ini..kite korg mmber still saport ko dari belakang...jangan jadikan kelemahan ini menguasai diri ko....ko kne tabah....kuatkan hati..dekatkan diri dengan ALLAH...wahhh..jadi ustat aku mlm nie...

    ReplyDelete
  4. salam.....
    hhhmmm...... hidup neh mmg xlpas dgn masalah, dan kdg2 kita pun rse cam nak lri jao2 je..... mls nak pker sume neh. tapi mmg xleh nak ckp lebih2 kat ko melainkn sabar jela, sbb sabar tu mmg ubat mujarab nak untuk setiap ujian yg dtg.
    ckp psl hati, kte sndri pn kdg2 xpaam sgt psl hati kita, lagi la kwn2. Allah je yg phm hati kita neh yg slalu sgt nak bercelaru. so, pe kate kalo srabot, ko luah kat Allah, atleast pas ko ngadu, ko akn lbeh tng.....
    pe yg alip ckp tu semua btol. ak mmg skg 100%. so jadikan dri ko seorg yg sgt tabah k?

    dasat ak nagging kat ko neh.... da cam mak plak... heheh

    p/s : errr pendrive? bleh xnak amek?

    ReplyDelete
  5. Aku tunggu cuti sem, kita keje sama nak?

    ReplyDelete
  6. to eyka = thx pasal semua nasihat tuh.hehe. btw, eyka dh follow kew blog i nih??nnt i try bwt blogwalking kat blog eyka eah?hehe...

    to alip = aku x kisah pon korank nk cete kew x nk kn. aku nih jenis yg kisah sbnrnya. part yg atas tuh bukan ak tuju kat ko sbnrnya. ko jew trasa sndri.haha. adew ramai lagi kawn aku yg trasa. so yg mne satu ak nk tuju pon ak x tw.hehe.sndri maw igt lah kn??hehe...

    to izzzatimar'e = thx, pasal pendrive nnt ak try bagi kalau x sempat mlm nih ak bg nnt sok luse jew kay??hehehe....

    dear zaty athany = like like like. tapi nk keje kat mne jew??hehehe.nnt pape i'll text you later kay? i've got so many things to do right now. i've 3 more paper to go~hahaha..

    ReplyDelete
  7. Keje mana2 je la. Aku nak ada geng je. Mcm loser je sorang2 keje nanti. hahaha. Gudluck bebeh. Aku ada kat rumah dah~ :P

    ReplyDelete